Skip to main content

Press release Published on 16.4.2014, 16:45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 28.1.2014

Keywords:

 

Sairaanhoitopiirin strategia lausuntokierrokselle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin hallitus käsitteli 28.1.2014 sairaanhoitopiirin jatkovalmisteltua strategiaa. Keskustelun jälkeen hallitus päätti pyytää lausuntoja sairaanhoitopiirin johtajan esityksen mukaisesta strategiasta jäsenkunnilta ja Turun yliopistolta 13.3.2014 mennessä. Hallitus päätti varata lausuntomahdollisuuden myös muille julkisyhteisöille kuten terveyskeskuskuntayhtymille, sekä sairaanhoitopiirin muille toimielimille.

Lausuntopyynnössä kysytään myös lausunnonantajien näkemyksiä sairaanhoitopiirin vakauttamisohjelmaan sisältyvistä muista toimenpiteistä talousarviossa pysymiseksi. Hallitus päätti lisäksi, että viranhaltijajohdon tulee yhdessä hallituksen puheenjohtajiston kanssa huolehtia tarvittavasta strategian esittelystä jäsenkunnissa.

Hallituksen puheenjohtaja Piia Elo pitää tärkeänä saada myös vaihtoehtoisia näkemyksiä strategian tueksi.

– Otamme mielellämme vastaan uusia konkreettisia ehdotuksia, miten sairaanhoitopiiri voisi paremmin hallita kulujaan ja muuttaa palvelurakennettaan tehokkaammaksi, Elo toteaa.

Korjattua strategialuonnosta hallitukselle esitelleen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtosen mukaan kirurgiaan kohdistuvat muutokset on ymmärretty osin väärin.

– Aluesairaaloiden kirurgiseen toimintaan ei olla tekemässä suuria määrällisiä muutoksia.  Jatkossakin Loimaan ja Vakka-Suomen aluesairaaloissa tehtäisiin suunnilleen yhtä paljon leikkauksia kuin nyt, mutta ne olisivat kaikki päiväkirurgisia.

Johtajaylilääkäri Samuli Saarni kertoi kokouksessa, että nykyisin Loimaan aluesairaalan leikkauksista 16 prosenttia on vuodeosastohoitoa vaativia ja Vakka-Suomen sairaalassa vastaavasti 30 prosenttia. Strategian mukaan näissä sairaaloissa tehtäisiin jatkossa vastaava määrä päiväkirurgisia leikkauksia hyödyntäen kaikki sairaaloissa jo tällä hetkellä oleva leikkaussalikapasiteetti. Leikkausten kokonaismäärä pysyisi näin vähintäänkin nykyisellään.

Strategialuonnoksen mukaan kustannuksia saadaan alennettua, kun aluesairaaloissa lopetetaan ympärivuorokautisesti toimivat kirurgiset vuodepaikat. Sairaaloiden toiminnan kokonaisvolyymi ei muutu, vaikka sen luonne muuttuisikin.

Salon aluesairaalaan jätettäisiin myös vuodeosastotasoista kirurgiaa. Synnytykset sieltä kuitenkin lopetettaisiin.

Perusteluna on päivystysasetus, joka tulee synnytysten osalta voimaan 1.1.2017 ja tekee Salon synnytystoiminnasta huomattavan kallista tai käytännössä mahdotonta. Synnytystoiminnan keskittäminen tuottaa säästöjä. Tästä näkökulmasta toiminta kannattaisi strategialuonnoksen mukaan keskittää jo aikaisemmin. Strategian perusteluissa huomautetaan myös, että valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen päivystysasetuksen voimaantulon aikaistamisesta.

Strategialuonnoksessa varataan aluesairaaloiden tehtäväksi sellaista erikoissairaanhoitoa, jota väestö tarvitsee usein tai jota tarvitaan yksilötasolla toistuvasti pitkäaikaissairauksien hyvän hoidon ja kuntoutuksen osana. Aluesairaaloiden valikoimaan kuuluu jatkossa myös lyhytaikaista vuodeosastohoitoa ensisijaisesti ikääntyneen väestön akuuttien terveysongelmien hoitamiseksi.

Lisäksi aluesairaaloissa tuotetaan muita tarkoituksenmukaisia erikoissairaanhoidon lähipalveluita sekä erikseen sovittuja, tiettyyn aluesairaalaan keskitettyjä yliopistosairaalapalveluita, esimerkiksi käsikirurgiaa.

Strategian mukaan osa päiväkirurgiasta kannattaa keskittää osaamiskeskukseksi yhteen sairaalaan riittävien volyymien, laadun ja jatkuvuuden turvaamiseksi.  Päiväkirurgia edellyttää harvoin potilaan yöpymistä osastolla, vaativassa päiväkirurgiassa arviolta 3-6 prosenttia tapauksista. Tämä voidaan järjestää ilman kirurgista vuodeosastoa esimerkiksi jatkamalla potilaan seurantaa iltapäivän ja illan aikana ja siirtämällä potilas tarvittaessa ambulanssilla päivystävään sairaalaan yöksi.

Yksi uuden strategian tärkeä ajatus on laajentaa Tyksin uusi hoitolinjaorganisaatio ja sen mukaiset toimintatavat koko sairaanhoitopiirin alueelle. Toimi- ja palvelualuejohtajat vastaavat silloin koko maakunnan erikoissairaanhoidon saatavuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa.

Tavoitteena on, että potilaan hoitopolulle jää mahdollisimman vähän organisaation sisäisiä rajoja jotka voivat estää hoidon sujuvuutta. Käytännössä aluesairaalan ja yliopistosairaalan raja-aita poistuisi.

Yksi, koko sairausryhmän hoidosta maakunnan alueella vastaava taho helpottaa hoitoketjujen sopimista kuntien kanssa.  Samalla saadaan taattua yhtäläinen hoitoon pääsy eri kuntien asukkaille. Toimi- tai palvelualajohtaja vastaisi henkilöstön saatavuudesta myös aluesairaaloihin, strategian perusteluissa todetaan.

Strategialuonnoksessa viitataan valtuuston hyväksymään talousarvioon, jonka perusteluiden mukaan sairaanhoitopiirin toimintakulujen sopeutustarve on vuonna 2014 noin 10 miljoonaa euroa. Talousjohtaja Arja Pesonen kertoi hallituksen kokouksessa tänään, että alkaneen vuoden kulutietojen pohjalta piirin menot näyttävät ylittävän talousarvion jopa 13 miljoonalla eurolla. Tätä eroa ei voida kuroa umpeen juustohöylämäisellä säästämisellä, vaan tarvitaan strategian mukaisia rakenteellisia muutoksia. 

Tyksille määräaikainen sairaalajohtaja

Hallitus päätti, että Turun yliopistollisen keskussairaalan avoinna oleva sairaalajohtajan virka voidaan täyttää enimmillään kahden vuoden ajaksi sisäisen haun kautta ja työpanoksen lisääntymättä.

Tyksin sairaalajohtajan tehtävänä on johtaa Tyksiä sekä vastata sairaalan terveyspalveluiden tuottamisesta ja terveyspalveluiden mitoittamisesta palvelutarpeita vastaaviksi. Viranhaltija toimii myös sairaalan johtavana lääkärinä.

Virka täytettiin jo kertaalleen vuonna 2011, mutta hallitus purki virkasuhteen ennen koeajan päättymistä. Käsitellessään sairaanhoitopiirin uutta toimintasääntöä vuonna 2012 hallitus päätti olla täyttämättä sairaalajohtajan virkaa toistaiseksi.

Täyttämättömään virkaan kuuluvat tehtävät ovat siirtyneet sairaanhoitopiirin johtajalle. Hänen työmääränsä on kasvanut huomattavan suureksi ja Tyksin johtamiseen käytetty aika on haitannut sairaanhoitopiirin johtajan varsinaisten virkatehtävien ja strategisten asioiden hoitamista.

Kuntayhtymän valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Eero Kuisma teki marraskuussa valtuustossa aloitteen Tyksin sairaalajohtajan viran täyttämisen puolesta. Hallitus päätti joulukuussa, että sairaalajohtajan viran täyttämistä koskeva aloite valmistellaan vastattavaksi viimeistään kesäkuussa 2014 kokoontuvalle valtuustolle.

Koska hallituksen periaatteena on ollut, että sairaanhoitopiirin johtavien virkojen määrää ei saisi lisätä., virka päätettiin täyttää sisäisen haun avulla työpanoksen lisääntymättä.

Hallitus vaihtaa kokouspaperit tietokoneisiin

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti siirtyä 1.5.2014 alkaen sähköiseen kokouskäytäntöön. Sen jälkeen kaikki kokousmateriaali toimitetaan kokousten osanottajille vain sähköisesti. Esityslistoja ja muuta materiaalia ei enää monisteta, kuljeteta eikä lähetetä postissa. Myös tiedotusvälineille esityslistat toimitetaan vain sähköisesti.

Hallituksen kokousten osanottajat hakevat toimielimen esityslistan tietokoneelleen tietoturvallisesti sairaanhoitopiirin palvelimelta. He voivat tehdä siihen omia merkintöjään lukuohjelman avulla.

Etuina luottamushenkilön kannalta ovat tiedonvälityksen nopeus ja joustavuus. Sairaanhoitopiirin kannalta etuina ovat paperisen tiedonvälityksen pois jäämisestä saatavat kustannussäästöt ja tiedonvälityksen helppous.

Jos hallituksen jäsenellä ei ole kannettavaa työasemaa, sairaanhoitopiiri hankkii sellaisen. Tietoliikenneyhteys jäsenten pitää järjestää itse. Omien työasemien käytöstä ja tietoliikenneyhteyden järjestämisestä maksetaan kulukorvausta.

Järjestelyn vuosikustannukset ovat noin 10 500 euroa eli suunnilleen saman verran kuin nykyiset postituskulut. Kulusäästöjä tulee pois jäävien monistuskulujen ja työpanoksen verran. Sähköisen kokoustamisen perustamiskustannukset ovat noin 9 000 euroa.


Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/