Skip to main content

Press release Published on 19.4.2018, 16:46

Luonnollinen vesisynnytys nyt mahdollista Tyksissä

Keywords:

Vesisynnytykset Tyksin Naistenklinikalla aloitettiin tämän vuoden maaliskuussa ja tähän mennessä Tyksissä on viisi vauvaa syntynyt veteen.

Äiti ja vastasyntynyt vauva.

Veden voima synnytyskivun lievittämisessä ja rentoutumisessa on tiedetty jo kauan. Suihkuttelua ja ammekylpyjä onkin käytetty synnytyksen avautumisvaiheen kivunlievitykseen pitkään. Nyt synnytyssairaalamme kätilöt on koulutettu hoitamaan vesisynnytyksiä, joten tästä eteenpäin meillä on valmiudet tarjota äideille mahdollisuutta myös synnyttää veteen.

Kätilö Anneli Skovbjerg kertoo, että Naistenklinikalla on käytössään kaksi ammetta, ja äiti voi sairaalaan synnyttämään tullessaan ilmaista halukkuutensa vesisynnytykseen, mikäli hän on terve ja täyttää tietyt kriteerit, esimerkiksi

  • raskaus on sujunut normaalisti ja vauva on kohdussa pää alaspäin,
  • raskaus ei ole ennenaikainen eikä yliaikainen,
  • synnytys on lähtenyt käyntiin itsestään ilman käynnistäviä toimenpiteitä,
  • synnytys etenee normaalisti ja sekä äiti että sikiö voivat hyvin synnytyksen aikana.

Lämpimän veden voima

Vesi lievittää kipua, jolloin synnyttäjä voi rentoutua paremmin ja tällöin synnytyskin voi edistyä nopeammin. Vedessä äidin on painottomuuden vuoksi helpompi liikkua ja hakea hyvää asentoa. Vesi myös kannattelee ja poistaa painetta alavatsalta ja sen ajatellaan antavan tukea myös lapsen pään syntyessä. Skovbjerg mainitsee myös, että veden tarjoaman luonnollisen kivunlievityksen lisäksi äiti voi halutessaan hengittää vesisynnytyksen aikana ilokaasua.

Vauva syntyy vedestä veteen

Vauvan sydänääniä seurataan vesisynnytyksessä saman ohjeistuksen mukaan kuin normaalissa synnytyksessäkin. Vedessä seuranta tapahtuu langattomilla antureilla.

Kätilö tarkkailee myös veden lämpötilaa. Avautumisvaiheessa vesi voi olla lämpimämpää, ei kuitenkaan yli 37 asteista. Ponnistusvaiheessa veden on hyvä olla n. 33–35 asteista.

– Äiti voi odotella ammeessa syntymää niin kauan kuin hänestä tuntuu hyvältä. Nesteytys ja jaloittelu ovat kuitenkin tärkeitä, muistuttaa Skovbjerg. Mikäli äidin tai sikiön vointi vaatii, äiti ohjataan pois altaasta.

Kun vauva syntyy, äiti voi halutessaan itse ottaa vauvan vastaan ja nostaa hänet rauhallisesti vedestä rinnalleen.

Napanuorasta otettavat lapsen hapetusarvot voidaan ottaa ammeessa. Äiti ja vauva nousevat vedestä sängylle sopivassa vaiheessa joko ennen istukan irtoamista tai sen jälkeen.

Veteen syntyvät vauvat ovat yleensä valppaita ja hyväkuntoisia.

 Image removed.

– Kätilön rooli vesisynnytyksessä on olla läsnä ja ihailla luonnonmukaista synnytystä, sanoo kätilö Anneli Skovbjerg. Kuva: Mia Pohjaranta.

Teksti: Mia Pohjaranta