Yhteystiedot SuomeksiPå svenskaIn English
PÄÄVALIKKO
Hallinto ja talous
 
Hoitoonpääsytilastot
 
Koulutus
 
Opiskelu
 
Palvelut
 
Potilasinformaatio
 
Projektit
 
Päivystys
 
Tiedotus
 
Tiedotteet 2014
 
Tiedotearkisto
 
Tiedotteet 2002
 
Tiedotteet 2003
 
Tiedotteet 2004
 
Tiedotteet 2005
 
Tiedotteet 2006
 
Tiedotteet 2007
 
Tiedotteet 2008
 
Tiedotteet 2009
 
Tiedotteet 2010
 
Tiedotteet 2011
 
»Tiedotteet 2012
 
Tiedotteet 2013
 
Julkaisut
 
Kuvapankki
 
Ohjeita
 
Toimitilat
 
Luentoaineistoja
 
Toimipaikat ja kartat
 
Tutkimus
 
Työnhaku
 
Yhteystiedot
 
Yleisesittely
 
SANAHAKU
  hakuohje | SIVUKARTTA  
Tiedotus | Tiedotearkisto | Tiedotteet 2012
      Tulostettava versio Lähetä artikkeli kaverille 

Kahden lapsen epäillään saaneen EHEC-infektion pastöroimattomasta maidosta


VSSHP Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön, THL:n ja Eviran tiedote
26.6.2012

Varsinais-Suomesta kotoisin oleva neljävuotias lapsi tuotiin maanantaina 18.6. TYKS:aan, ja hänellä todettiin seuraavana päivänä EHEC-bakteerin (Enterohemorraginen E. coli) aiheuttama vakavaoireinen infektio. Lapsi joutui teho-osastohoitoon, mutta on jo toipumassa sairaudestaan. Tartunnan lähteeksi epäillään varsinaissuomalaiselta maatilalta suoraan ostettua pastöroimatonta maitoa (raaka- eli tinkimaito). Maanantaina 25.6. kävi ilmi, että myös 1,5-vuotiaalta toiselta varsinaissuomalaiselta lapselta on todettu EHEC-infektio. Tämä lapsi oli myös nauttinut kyseisen tilan pastöroimatonta maitoa. Hänen sairautensa ei ole vaatinut sairaalahoitoa. Tänään 26.6. tietoon on tullut lisäksi 3 henkilöä, joiden epäillään sairastuneen juotuaan tilan pastöroimatonta maitoa. 

Maidonmyynti tilalta lopetettiin välittömästi, kun epäily tartunnan lähteestä heräsi 19.6. Kaikki säännöllisesti maitotilalta raakamaitoa ostaneet asiakkaat on tavoitettu ja heille on tiedotettu tilanteesta. Vierailijoiden kontaktit tilan eläimiin on estetty.  EHEC-bakteerin varalta tilan maidosta, eläimistä ja tuotantoympäristöstä otettujen näytteiden tutkimukset ovat kesken. Epidemian selvittäminen saattaa viedä aikaa joitakin viikkoja.

Pastöroimattomassa maidossa voi esiintyä ihmiselle haitallisia bakteereita, kuten EHEC, salmonella ja listeria, vaikka maidon laatu olisikin muilta osin erinomaista. Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat suositelleet, että pikkulapset, vanhukset, raskaana olevat tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät nauttisi pastöroimatonta maitoa.

EHEC-bakteerin esiintymistä naudoilla seurataan erityisellä seurantaohjelmalla. Suomessa noin 1 prosenttia terveestä nautakarjasta kantaa EHEC-bakteeria suolistossaan. EHEC-löydös eläimistä johtaa aina selvityksiin ja toimenpiteisiin tilalla.

Suomessa todetaan EHEC-bakteerin aiheuttama infektio vuosittain 10–30 henkilöllä. Heistä noin 5–15 prosentilla tartunta johtaa vakavaoireiseen hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään (HUS). Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa. Vuonna 2011 joka kolmannella tartunnan saaneella oli edeltävästi kontakti maatilalle.

Jo hyvin pieni määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa ihmisen sairastumisen, jos bakteeria joutuu ihmisen suuhun. Tartuntaa voi torjua hyvällä käsi- ja keittiöhygienialla sekä välttämällä kuumentamattomia riskielintarvikkeita, kuten pastöroimatonta maitoa. Raakamaidon aiheuttamia ruokamyrkytyksiä esiintyy kaikkialla maailmassa; Suomessa ne ovat harvinaisia. Pastörointi tuhoaa useimmat maidossa mahdollisesti esiintyvät haitalliset bakteerit.
 
EHEC-infektion itämisaika on 1–2 viikkoa. Jos pastöroimatonta maitoa nauttineelle tulee 2 viikon kuluessa ripulia ja vatsakipua, tulee ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksen päivystykseen. Veriripulia sairastavat lapset on syytä ohjata erikoissairaanhoitoon.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Esa Rintala
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö
esa.rintala(at)tyks.fi
Puh. (02) 313 3153, GSM 040 583 5103

Kaupungineläinlääkäri Hanna Lundström
Turun kaupunki, Terveysvalvonta
Puh. 040 671 7894

Ylitarkastaja Pirjo Korpela
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, elintarvikehygieniayksikkö
pirjo.korpela(at)evira.fi 
Puh. 050 3868 429
(Elintarvikevalvonnan ohjaus)

Osastonjohtaja Anja Siitonen
THL, Tartuntatautiseurannan ja –torjunnan osasto
anja.siitonen(at)thl.fi 
Puh. 029 524 8245
(Bakteerikantojen jatkotutkimukset ja EHEC-seuranta Suomessa)


 
Miika Jääskeläinen 26.06.2012

Takaisin