Siirry sisältöön

Ennen leikkausta

Hoitaja valmistelee potilasta leikkaukseen.

Tämä sivu on osa Leikkaukseen valmistautuminen -ohjekokonaisuutta.

Jotta leikkauksesi voidaan toteuttaa turvallisesti, on tärkeää, että noudatat näitä ohjeita.

Varaa leikkaukseen koko päivä silloinkin, kun leikkauksesi on suunniteltu päiväkirurgiseksi eli kotiudut leikkauspäivänä.

Sivun sisältö:

Ravinnotta olo

Ole syömättä kiinteää ravintoa edellisestä illasta klo 24.00 lähtien. Älä syö myöskään pastilleja tai karamelleja. Yön aikana voit juoda kirkkaita nesteitä, kuten vettä, kirkkaita mehuja, teetä tai kahvia ilman maitoa korkeintaan lasillisen kerrallaan kerran tunnissa. Lopeta nesteiden nauttiminen klo 6 aamulla.

Älä nauti alkoholia 24 tuntiin ennen sairaalaan tuloa.  Purukumin ja tupakkavalmisteiden käyttö on lopetettava viimeistään 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa.

Mahalaukussa oleva ruoka lisää nukutukseen liittyvää pahoinvoinnin mahdollisuutta ja saattaa aiheuttaa nukutuksen aikana vaaratilanteita (mahan sisältöä voi joutua keuhkoihin). Nukutukseen saatetaan joskus joutua, vaikka toimenpide olisi suunniteltu tehtäväksi puudutuksessa.

Paastoaikojen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa toimenpiteen siirtämiseen toiseen ajankohtaan.

Sivun alkuun

Lääkitys 

Jos käytössäsi on säännöllinen lääkitys, siitä annetaan erillinen ohjeistus. Jollet ole jo saanut ohjeistusta,ota yhteyttä hoitopaikkaasi.

Ilmoita osastolle myös jos käytät vitamiineja, hivenaineita tai luontaistuotteita.

Säännöllisesti käytetyistä lääkkeistä osa on sellaisia, joiden yhtäkkinen keskeyttäminen saattaisi lisätä leikkaukseen liittyviä riskejä. Osa lääkkeistä taas saattaa nimenomaan aiheuttaa ongelmia leikkauksen yhteydessä. Tähän vaikuttaa mm. se, onko kyseessä puudutus vai nukutus. Myös puudutuksen laajuus vaikuttaa siihen, millaisia lääkkeitä potilas voi ennen leikkausta ottaa. Lääkäri arvioi lääkityksen tarpeen, josta saat erillisen ohjeen. 

Sivun alkuun

Tutkimukset ja näytteenotto

Jos laboratorio- tai röntgentutkimuksia tarvitaan, sinulle tulee niistä lähete tai ne ohjelmoidaan sairaanhoitajan haastattelun yhteydessä..

Otathan viimeisimmät toimenpiteeseen liittyvät röntgen- tai magneettikuvat mukaan sairaalaan, jos ne on otettu yksityisessä terveydenhuollossa.

Ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön, mikäli olet ollut edeltävän vuoden aikana

 • ulkomailla sairaalassa/laitoksessa tai toimenpiteessä
 • työskennellyt tai asunut sikatilalla.

Näin voimme sopia ennakkoon tarvittavien seulontanäytteiden ottamisesta.

Otathan myös yhteyttä, jos olet ollut edeltävän vuoden aikana ulkomailla sairaaloissa/laitoksissa opiskelemassa tai työssä.

Sivun alkuun

Ihonhoito   

 • Tarkista, että leikkausalueen iho on terve ja ehjä. Naarmut, näppylät ja ihorikot lisäävät tulehdusriskiä ja voivat olla este leikkaukselle.      
 • Käy suihkussa ennen leikkaukseen tuloa.      
 • Mikäli sinulla on leikkausalueella ihokarvoja, niitä ei pidä poistaa itse ennen leikkausta.      
 • Pukeudu leikkaukseen tullessasi helposti puettavaan puhtaaseen asuun. Jos sinulle tehdään alaraajaleikkaus, kannattaa valita leveälahkeiset, joustavat housut. Käsi- tai olkapääleikkaukseen tullessa pukeudu edestä aukeavaan, väljään paitaan.

Jos tulet käsileikkaukseen:

 • Leikkaa kyntesi edellisenä iltana.
 • Poista kynsilakka edellisenä iltana.
 • Toimenpideaamuna pese kätesi huolellisesti.

Leikkaushaava paranee parhaiten, kun leikkauskohdan iho on terve. Ehjä ja puhdas iho on  tärkein suoja leikkauksen jälkeisiä tulehduksia vastaan. Siksi on erittäin tärkeää, että hoidat ihoasi hyvin ennen leikkaukseen tuloa, esimerkiksi pesemällä ja rasvaamalla sitä. Älä rasvaa leikkausalueen ihoa enää leikkauspäivän aamuna. 

Jos sinulle tehdään alaraajaleikkaus, se tehdään yleensä spinalipuudutuksessa eli selkäpuudutuksessa. Tällöin selän ihon tulee olla terve. Luomet eivät estä puudutuksen tekoa.

Vältä runsasta auringonottoa ennen leikkausta, erityisesti leikkausalueen iholle.

Sivun alkuun

Tupakointi   

Tupakoinnin lopettaminen vähentää mahdollisia haavakomplikaatioita. Se myös edistää luutumista ja jännesiirteiden paranemista.

Jos tarvitset apua tupakoinnin lopettamiseen, ota yhteyttä hoitavaan tahoon tai Tyksin tupakastavieroitushoitajaan, puh 02 313 3324.

Sivun alkuun

Henkinen valmistautuminen

Leikkauspäivä on hyvä varata kokonaan vain leikkausta varten, sillä sairaalaan tuloaika ei ole leikkausaika. Voit varata mukaasi esimerkiksi oman soittolaitteesi ja lukemista.

Leikkaukseesi liittyvät asiat saattavat hermostuttaa tai pelottaa sinua. Tämä on aivan normaalia. Mikäli sinua kuitenkin hermostuttaa tai jännittää ennen leikkausta niin paljon, että et saa nukuttua tai se haittaa muuten elämääsi, ota yhteyttä hoitopaikkaasi. Huolenaiheistasi voit keskustella henkilökunnan kanssa myös sairaalaan tultuasi. Kerro myös, jos sinulla on huonoja kokemuksia aiemmista leikkaushoidoista. Kun ongelmat ja huolenaiheet ovat tiedossa, ne on helpointa välttää.

Sinua hoitavat ammattilaiset ja vointiasi seurataan koko hoidon ajan, erityisen tarkkaan leikkauksen aikana ja välittömästi sen jälkeen. Mikäli sinua kuitenkin hermostuttaa tai jännittää ennen leikkausta niin paljon, että et saa nukuttua tai se haittaa muuten elämääsi, ota yhteyttä hoitopaikkaasi.

Mikäli leikkauksesi tehdään puudutuksessa, voit saada toimenpiteen aikana rentouttavia lääkkeitä ja torkkua leikkauksen ajan niin halutessasi. Annetut lääkkeet saattavat heikentää keskittymis- ja harkintakykyäsi koko vuorokauden ajan.

Sivun alkuun

Kunnon ylläpitäminen ja terveelliset elämäntavat         

Pidä yllä hyvää fyysistä kuntoa ennen leikkausta, sillä se on leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen perusta.

Yleiskunnon ja lihaskunnon ylläpitämiseksi hyviä liikuntamuotoja ovat mm. vesijuoksu, uiminen, pyöräily, sauvakävely ja kuntosaliharjoittelu.

Monipuolinen ravinto edistää leikkaushaavan paranemista. Riittävä yöuni edistää toipumistasi.

Sivun alkuun

Saattajan tarve ja autolla ajo   

Jos on suunniteltu, että kotiudut leikkauspäivänä, järjestä itsellesi hakijaksi aikuinen henkilö, joka saattaa sinut leikkauksen jälkeen kotiin ja on kanssasi leikkauksen jälkeisen illan ja yön.

Autoa et saa ajaa ainakaan vuorokauteen leikkauksen jälkeen. Lisäksi toimenpide voi rajoittaa autolla ajoa pidemmäksi aikaa. Saat tästä tarvittaessa lisäohjeita.

Jos kotiudut myöhemmin kuin leikkauspäivänä, hakija ei ole välttämätön. Omalla autolla kotiutuessasi saatat kuitenkin tarvita kuljettajan.

Lapsipotilailla edellytetään kotimatkaa varten autonkuljettajan lisäksi toinen saattaja.

Sivun alkuun 

Varaa kotiisi

 • kyynärsauvat, mikäli sinulle tehdään alaraajaleikkaus
 • kylmäpakkaus

Hae sauvat oman kunnan terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta ja ota ne mukaan sairaalaan tullessasi.   

Sivun alkuun

Mitä mukaan, mitä kannattaa jättää kotiin

Kaikki korva-, kaula- ja rannekorut sekä kellot kannattaa jättää kotiin, sillä niitä ei saa pitää leikkauksessa. Suurta rahamäärää ei myöskään kannata ottaa mukaan, vain esim. taksimaksu.

Sairaalaan saat tuoda mukana tietokoneen ja kännykän.

Sairaala ei vastaa potilaan arvoesineistä.   

Sivun alkuun

Jos sairastut ennen leikkausta

Mikäli sairastut äkillisesti muutamia päiviä ennen leikkausta (kuume, kova nuha/ yskä tai jokin muu tulehdus), leikkausta joudutaan todennäköisesti siirtämään. Ota pikaisesti yhteyttä hoitopaikkaasi. Jos saamme tiedon edellispäivänä ennen leikkausta, ehdimme vaihtaa tilallesi toisen potilaan.

Sivun alkuun

Päivitetty: 16.12.2019 15:31

 Hoitopaikat

 

 

Ortopedian viikko-osasto (alaraaja)GP0|#c8cd3938-22f0-470f-9d84-e47b96cd8036;L0|#0c8cd3938-22f0-470f-9d84-e47b96cd8036|Tyks Kirurginen sairaala;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b
Ortopedian viikko-osasto (yläraaja)GP0|#c8cd3938-22f0-470f-9d84-e47b96cd8036;L0|#0c8cd3938-22f0-470f-9d84-e47b96cd8036|Tyks Kirurginen sairaala;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b
Plastiikka- ja yleiskirurgian vuodeosastoGP0|#99fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80;L0|#099fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80|Tyks Kantasairaala, Turku;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b