Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
elo 31
"Pöystin raportti"

Suomen itsenäisyydenajan suurin sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistus "sote-uudistus" odottaa vielä itsestään konkretiaa. Elokuun 14. päivä julkistettiin Tuomas Pöystin johtaman selvityshenkilöhankkeen raportti (Pöysti, Niiranen, Haveri, STM050:00/2015). Sittemmin valtioneuvosto nimitti pääjohtaja Tuomas Pöystin 27.8. sote-uudistusta johtavaksi projektipäälliköksi.

Eniten julkisuutta raportissa on saanut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaavien itsehallintoalueiden määrä, minkä raportti määrittelee 9:n ja12:n välille. Tuo kirjaus on aiheuttanut jo useita "karttaharjoituksia"; kunnat ja sairaanhoitopiirit pohtivat, mihin joutuvat "suuntautumaan". Tilanne on hieman samanlaatuinen kuin sairaanhoitopiirejä perustettaessa neljännesvuosisata sitten. Suurin huomio oli hallinnossa, ei heti alkuun siinä, mitä pitää aikaansaada.

Sote-uudistuksen lykkäytyessä on yhä tärkeämpää toimia heti uudistuksen tavoitteiden suunnassa. "Maahan on saatava asiakaslähtöisen palvelun ja täydellisen palveluintegraation mukainen palvelumalli". Kuntakohtaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen aika on Suomessa ohi. Niin myös erikoissairaanhoidon näkökulmasta katsottu keskitetty järjestäminen. Erikoissairaanhoito ei ole sen tärkeämpää ja "suuriarvoisempaa" kuin muut sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät, vaikka oma ammattiylpeymme niin helposti sanelee.

Uudistuksen tavoitteita toteuttavat nyt olemassa olevat organisaatiot, esimerkiksi sairaanhoitopiirit. "Yksi sairaalamme" on esimerkki tästä. Valmistelemme tänä syksynä uutta strategiaamme vuodesta 2017 eteenpäin. Uudistuksiamme on pakko jatkaa. Loimaan ja Vakka-Suomen kokemuksia on syytä seurata tarkkaan.

Pöystin raportiti näkee käytännöllisesti, miten uudistuksen tavoitteita on toteutettava, vaikka uudistuksen aikataulu onkin viivästynyt: "Itsehallintoalueiden muodostamiseksi ja niille siirtyvien tehtävien vastaanottamiseksi perustetaan kullekin alueelle väliaikainen organisaatio. ---- Väliaikaisorganisaatiossa tärkeää on ryhtyä rakentamaan asiakaslähtöisen palvelun ja täydellisen palveluintegraation mukaista toimintamallia. Väliaikaisorganisaation perustaksi (isäntäorganisaatioksi) on perusteltua valita jokin olemassa oleva organisaatio."

On siis ainakin kolme vaihetta, missä tulemme toimimaan: nykyinen sairaanhoitopiiri, väliaikainen organisaatio, ja "lopullinen" itsehallintoalue. Aikaa säästämme eniten, kun teemme uudistuksia koko ajan samaan suuntaan. "Maahan on saatava asiakaslähtöisen palvelun ja täydellisen palveluintegraation mukainen palvelumalli."

 

O-P Lehtonen

sairaanhoitopiirin johtaja

Kommentit

Tähän viestiin ei ole lisätty kommentteja.

Blogia kirjoittaa
sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen