Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön
joulu 01
Hyvää hoitoa kohtuukustannuksin

Tapaan kysyä tavatessani sairaaloissamme olleilta potilaita, oliko hoito hyvää. Varsin usein vastaus on ollut, että sekä hoito että kohtelu olivat hyviä. Toki aina löytyy poikkeuksiakin. Ne on selvitettävä yhteistuumin potilaan ja häntä hoitaneen henkilökunnan kanssa.

Jotta hoitomme hyvyyden arviointi ei jäisi yksittäisten tapausten varaan, olemme jo vuodesta 2011 lähtien julkaisseet "Potilashoidon vuosikertomusta". Huomasimme tämän tarpeen, kun olemme julkaisseet tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja henkilöstökertomuksen, mutta tärkein on jäänyt puuttumaan: miten olemme hoitaneet potilaitamme. Vuoden 2013 potilashoidon vuosikertomus on tämän kotisivumme kohdalla "Sairaanhoitopiiri"- "Media, tiedotteet, viestintä"- "Julkaisut"- "Vuosittaiset julkaisut".

Enemmän kuin hyvästä hoidosta keskustellaan julkisuudessa usein hoidon kustannuksista. Äskettäin ilmestyneen Tilastokeskuksen Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2013 talous- ja toimintatilaston mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kunnat käyttivät nettokustannuksina sosiaali- ja terveydenhuoltoon 3 176 euroa / asukas, kun koko maan keskiarvo oli 3 208 euroa. Terveydenhuollon osalta vastaavat luvut olivat Varsinais-Suomessa 1 790 euroa / asukas ja 1 830 euroa koko maassa.

Terveydenhuollon kustannuksia on syytä verrata sairastavuuteen. Sairastavuutemme on matalampi kuin monien muiden sairaanhoitopiirien alueella. Siksi on loogistakin, että terveydenhuollon kustannuksemme asukasta kohden ovat matalampia kuin maan keskiarvo. Tilastosta löytyy kuitenkin myös sairaanhoitopiirejä, joiden terveydenhuollon nettokustannukset ovat asukasta kohden korkeampia kuin meillä, mutta joissa sairastavuus on meitäkin alhaisemmalla tasolla.

Erikoissairaanhoidon osalta Varsinais-Suomessa kuntien nettokustannukset asukasta kohden ovat hieman muuta maata korkeammat, 1 179 euroa kun maan keskiarvo oli 1 139 euroa. Osaltaan tähän kustannuseroon vaikuttaa laaja maakunnan kattava sairaalaverkkomme, jollaista useimmissa sairaanhoitopiireissä ei ole.

Pyrimme vieläkin tehokkaampaan erikoissairaanhoitoon järjestämällä uudelleen aluesairaaloidemme työnjakoa valtuustomme hyväksymän "Terveempänä kotiin"-strategian pohjalta. Keskitämme kansalaisen harvoin tarvitsemia palveluita, kuten vaativia kirurgisia toimenpiteitä joihinkin sairaaloistamme. Toisaalta lisäämme aluesairaaloissamme yleisten kansantautien hoidossa tarvittavia erikoissairaanhoidon palveluita. Haluamme näin vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta sairaanhoitopiirimme alueella.

 

O-P Lehtonen

sairaanhoitopiirin johtaja

Kommentit

Tähän viestiin ei ole lisätty kommentteja.

Blogia kirjoittaa
sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen