Arvioi Omaolon avulla, pitääkö lähteä päivystykseen

Sähköisiä palveluita on avautunut Turun yhteispäivystyksen asiakkaille. Palvelua on tarjolla Omaolon nimisenä. Palvelun kautta saa tarvittaessa ajan lähimpään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyspisteeseen.

Nainen flunssassa teekuppi kädessään. 

Flunssan oireita voi arvioida itse Omaolo-palvelussa. Tarvittaessa saa varattua ajan sairaanhoitajalle lähimpään päivystykseen. Kuva Pixabay.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ottanut Omaolon palveluista tähän mennessä käyttöön kolme oirearviota. Omien oireiden hoidon tarvetta voi selvittää verkossa, kun kyseessä on flunssan, virtatietulehduksen tai alaselän oireilu. Linkki löytyy Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen sivulta.

Omaolo antaa luotettavia ja tutkittuun tietoon perustuvia neuvoja oireiden hoitoon. Palvelun kautta oireiden perusteella tai niiden vaatiessa, käyttäjä saa räätälöidyn ajan sairaanhoitopiirin alueen päivystyspisteistä Turun Savitehtaankadun, Loimaan tai Vakka-Suomen sairaalan päivystyksistä.

– Olemme saaneet Omaolon oirearvioista sitä käyttäneiltä positiivista palautetta. Toivomme että useammat varsinaissuomalaiset tutustuisivat palveluun. Oirearvioiden määrä lisääntyy huomattavasti kevään 2019 aikana, projektipäällikkö Satu Hurme kertoo.

Tavoitteena on, että oirearviot tulevat käyttöön myös sairaanhoitopiirin terveyskeskuksiin ajan myötä.

116117 päivystyksen uusi numero

Päivystysapu 116117 on kansalaisille suunnattu päivystyspuhelinpalvelu. Siihen voi soittaa, kun oma terveyskeskus on suljettuna ja kun tarvitaan ohjausta päivystyksellisiin asioihin. Soitto valtakunnalliseen numeroon ohjautuu alueen yhteispäivystykseen, Varsinais-Suomessa yllä mainittuihin kolmeen päivystyspisteeseen. Palvelun on määrä kattaa koko maa vuoden 2019 aikana.

– Valtakunnallinen päivystysapu 116117 -numero toimii jo meillä Varsinais-Suomessa. Numeroon liittyvät taustatoiminnot ovat vielä osittain työn alla. Numeromme 02 313 88 00 palvelee edelleen päivystystilanteessa, Hurme kertoo. 

Aina ennen päivystykseen lähtöä kannattaa tehdä sähköinen oirearvio tai soittaa päivystykseen.

– Haluamme Varsinais-Suomessa kehittää sähköisiä palveluitamme monella tapaa niin, että asukkaat löytävät itselleen parhaan vaihtoehdon, hän lisää.

Satu Hurme, Tuula Löytynoja ja Anu Kokki

Turun yhteispäivystyksessä Savitehtaankadulla otetaan vastaan puheluita ja Omaolo-arvioita. Kuvassa projektipäällikkö Satu Hurme (vas.), puhelintoiminnan vastuuhenkilö, sairaanhoitaja Tuula Löytynoja ja osastosihteeri Anu Kokki. Kuva: Suvi Vainio

Muokattu : 9.10.2019 15:17
Luotu : 8.1.2019 11:07