Hoitohenkilöstö suojautuu influenssaa vastaan entistä kattavammin

Rokotteella suojautuminen influenssaa vastaan on noussut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstössä entistä kattavammaksi. Useimmilla toimialueilla rokotteen on ottanut 90 prosenttia henkilökunnasta.

Hoitaja antaa influenssa rokotteen. 

Influenssarokotuksen kattavuudessa ollaan sairaanhoitopiirin henkilöstössä erittäin hyvällä tasolla. Kuva: VSSHP.

Jokatalvinen influenssakausi on jo ovella. Yleensä influenssa ajoittuu vuodenvaihteen jälkeiselle ajalle.

– Sairaanhoitopiirin työntekijät ovat hienosti osoittaneet vastuullisuutta ja parantaneet potilasturvallisuutta erilaisin rokotuksin. Työterveys on antanut yli 4000 rokotetta touko-joulukuun aikana, joka on moninkertaisesti enemmän kuin aikaisempina vuosina, sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo.

Rokotuskattavuus koko sairaanhoitopiirissä on nyt noin 85 prosenttia. Hoitohenkilöstössä rokotuksia ovat ottaneet aiempaa ahkerammin erityisesti lääkärit, joiden rokotekattavuus on noussut 74 prosentista 91 prosenttiin. Hoitajista rokotuksen on ottanut tällä influenssakaudella 82 prosenttia, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin viime kaudella.

– Tavoitteenamme on, että potilaita hoitavan henkilöstön rokotuskattavuus olisi 90 prosenttia. Toivomme, että kaikki potilashoidossa olevat ottavat influenssarokotteen, mutta osalle se ei ole terveydellisistä syistä mahdollista. Vielä on hetki aikaa täydentää rokotussuojaa influenssarokotteen osalta, sairaalahygieniayksikön ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Hoitohenkilökunta, joka ei syystä tai toisesta voi ottaa influenssarokotetta, käyttää influenssakaudella suun ja nenän suojusta, kun hän työskentelee lähikontaktissa potilaaseen.

Terveydenhuollossa henkilökunta on merkittävä influenssatartunnan lähde. Sairaalassa on lähes kaksi kertaa suurempi riski saada influenssa kuin sairaalan ulkopuolella. Rokottamisen on osoitettu vähentävän potilaiden sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

– Työntekijän rokotukset lisäävät potilasturvallisuutta kaikissa yksiköissämme. Rokottaminen suojaa myös meitä työntekijöitä ja meidän läheisiämme influenssalta ja sen jälkitaudeilta, Rintala toteaa.

Muokattu : 9.10.2019 15:20
Luotu : 2.1.2019 14:00