Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 4

Influenssaepidemia on käynnissä VSSHP:n alueella, mutta aktiivisuus on pysynyt matalana. THL:n mukaan influenssan aktiivisuus maassa on vaihdellut viikoittain ja alueittain (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Löydökset ovat pääasiassa A-influenssaa. Myös muualla Euroopassa influenssaepidemian aktiivisuus on pysynyt matalana (ECDC:n influenssaraportti). Lähes kaikissa maissa vallitseva virus on A-influenssavirus (H1N1 tai H3N2).

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella A-influenssalöydöksiä on tammikuussa tähän asti ollut vähemmän kuin joulukuussa. Sen sijaan RS-virustapauksien määrä on noussut. Seuraavissa kuvissa nähdään A-influenssalöydösten ja RSV-löydösten määrä eri influenssakausina:

Kaavio A-influenssatapauksista VSSHP:n alueella eri influenssakausina.Kaavio RSV-tapauksista VSSHP:n alueella eri influenssakausina.

Seuraavassa kuvassa nähdään, että A-influenssan ja erityisesti RSV:n vuoksi hoidossa olleiden potilaiden määrät ovat kasvaneet:

A-influenssan vuoksi hoidossa on ollut 32 aikuista ja 6 lasta. RSV:n vuoksi sairaalahoidossa on ollut 17 aikuista ja 27 lasta.

Seuraavassa kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat pysyneet viime kauden tasolla:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion ja ArcDia Oy:n epidemiologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella hengitystielöydöksissä hallitsevat A-influenssavirus ja RSV. Lisäksi löydöksissä on mm. rinovirusta.

Influenssaepidemian aktiivisuus on hidastunut, muuta kaikkiaan kauden voimakkuudesta ei vielä voi tehdä arvioita. RSV-kaudesta näyttää tulevan aktiivisempi kuin viime talvena.


Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks / VSSHP

Muokattu : 22.1.2020 13:50
Luotu : 22.1.2020 13:29