​Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 5

Influenssaepidemia on käynnissä VSSHP:n alueella, mutta aktiivisuus on pysynyt edelleen matalana. Influenssan aktiivisuus koko maassa vaihtelee viikoittain ja alueittain (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Löydökset ovat pääasiassa A-influenssaa. Myös muualla Euroopassa influenssaepidemian aktiivisuus on pysynyt matalana, joskin aktiivisuus on kasvamassa (ECDC:n influenssaraportti). Lähes kaikissa maissa vallitseva virus on A-influenssavirus (H1N1 tai H3N2).

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella A-influenssalöydöksiä on ollut 29.1. mennessä vähemmän kuin joulukuussa. Sen sijaan RS-virustapauksien määrä kasvaa edelleen. Seuraavissa kuvissa nähdään A-influenssa- ja RSV-tapaukset eri influenssakausina:

Kuvaaja A-influenssatapauksista VSSHP:n alueella eri influenssakausina.Kuvaaja RSV-tapauksista VSSHP:n alueella eri influenssakausina.

A-influenssan ja erityisesti RSV:n vuoksi hoidossa olleiden potilaiden määrät ovat kasvaneet. Influenssa B:tä sairastavia ei ole ollut sairaalahoidossa. Kuvassa nähdään A-influenssan ja RSV:n vuoksi sairaalahoidossa olleiden määrät:

Sairaalahoidossa on ollut A-influenssan takia 34 aikuista ja 7 lasta ja RSV:n takia 19 aikuista ja 30 lasta.

Seuraavassa kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat pysyneet lähes viime kauden tasolla:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion ja ArcDia Oy:n epidemiologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella hengitystielöydöksissä RSV-löydöksiä on nyt enemmän kuin A-influenssaa. Lisäksi löydöksissä on pääasiassa rinovirusta. 

Influenssaepidemian aktiivisuus on hidastunut, ja epidemiasta näyttäisi tulevan aikaisempaa kautta hiljaisempi. RSV-kaudesta sen sijaan näyttää tulevan aktiivisempi kuin viime talvena.


Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks / VSSHP

Muokattu : 29.1.2020 15:13
Luotu : 29.1.2020 14:57