Loimaan sairaala tärkeä munuaispotilaille

Tyks Loimaan sairaalan keinomunuaishoitoa tarjoava yksikkö on kasvanut tärkeäksi, isoa aluetta palvelevaksi toimijaksi.

 Loimaan sairaalan julkisivu

Loimaan sairaalan hemodialyysihoito aloitettiin yhdellä potilaalla kaksikymmentä vuotta sitten. Keinomunuaishoitoa tarvitsevien joukko on koko ajan kasvanut. Dialyysistä on samalla tullut merkittävä lähisairaalan palvelumuoto.

–  Suppea erikoisala, mutta tärkeä ihmisille, jotka sitä tarvitsevat, dialyysiyksikön perustajiin kuuluva sairaanhoitaja Jarmo Harjunmaa toteaa.

Loimaan dialyysissä voidaan nykyisin hoitaa kerrallaan yhdeksää potilasta. Yksi paikoista on kaksi vuotta sitten rakennettu eristyshuone, jossa voidaan hoitaa sairaalabakteeria tai virustautia kantavaa munuaispotilasta. Kaksi vuotta sitten valmistunut sairaalan oma vesilaitos kellarikerroksessa turvaa dialyysin toiminnan.Merja Mattila

Potilaita hoidetaan aamuvuoron lisäksi kolmena päivänä iltavuorossa. Tällä hetkellä potilaita on hoidossa yhteensä 24. Loimaalle tullaan dialyysihoitoon laajalta alueelta.

– Oman alueemme eli Loimaan, Pöytyän ja Oripään lisäksi potilaita on nykyisin myös esimerkiksi Salosta, Somerolta ja Punkalaitumelta. Paikkatilanteen mukaan tarjoamme myös vierasdialyysiä, mikä on tuonut meille kävijöitä ulkomailtakin, apulaisosastonhoitaja Merja Mattila kertoo.

 

Kuva: Merja Mattila on iloinen sairaalan nykyaikaisesta vesilaitoksesta, joka paransi dialyysiyksikön toimintaa huomattavasti.

Pienen sairaalan hoidossa potilaat viihtyvät, niin myös turkulaiset, joita on käynyt Loimaalla hoidossa.

– Matka kela-kyydillä, joka saattoi kerätä monta potilasta matkalta, kävi kuitenkin liian raskaaksi heille, Mattila kertoo.

Hyvässä hoidossa

Kerttu Nenonen ja Kyösti Paloposki

Kerttu Nenonen, 81, lukee iltapäivälehteä valoisassa hoitohuoneessa. Hän on käynyt pian viisi vuotta kolme kertaa viikossa keinomunuaishoitoa saamassa. Kaikkiaan reissuun Oripäästä kuluu neljä ja puoli tuntia päivässä.

– Hyvin sujuu, kun jaksan lukea, leskirouva hymyilee.

Kuva: Kerttu Nenosen vieressä hoitoa saa lietolainen, 78-vuotias Kyösti Paloposki. 

Osaston muutkin potilaat ovat iäkkäitä.Virpi Marku ja Johanna Krekula

– Nuoremmille potilaille tarjotaan omatoimisia hoitomahdollisuuksia. Potilaat tekevät vatsakalvodialyysiä itse kotona tai heillä on hemodialyysilaite kotona, apulaisylilääkäri Outi Leinonen kertoo.

Monet iäkkäät potilaat ovat monisairaita, heillä on diabetes ja verenpainetauti.

Kuva: Sairaanhoitajat Virpi Marku ja Johanna Krekula työskentelevät Loimaan sairaalan hemodialyysiyksikössä. Yhteensä hoitajia on kymmenen.

Lähellä kotia

Tyks munuaiskeskuksen ylilääkäri Kai Metsärinteen mukaan Loimaan sairaalan dialyysi edistää keskuksen päätavoitetta, hoitoa lähellä potilaan kotia. Hänen mukaansa yhteistyö Tyksin Kantasairaalan ja Loimaan yksikön välillä sujuu erinomaisesti.

Lähisairaaloiden kapasiteettia on kasvatettu, koska Kantasairaalan potilaspaikkoja Turussa ei voida lisätä. Turun paikkapulaa aiotaan helpottaa myös ostopalvelulla ensi vuonna.

Medisiinisen toimialueen johtaja Ilkka Kantola vakuuttaa keinomunuaishoitojen jatkuvan Loimaalla. Lakimuutoksen vuoksi kirurginen toiminta Loimaan sairaalassa vuodenvaihteen jälkeen vähenee ja muuttaa muotoaan.

Teksti ja kuvat: Tyks viestintä / Suvi Vainio

Muokattu : 15.10.2019 11:31
Luotu : 29.9.2017 10:15