Tyks tutkii ja hoitaa -luento 29.11.2018

Mitä tehdään, kun rinnasta ottaa?

Sydänsairaudet ovat edelleen tärkein yksittäinen kuolinsyy länsimaissa. Niiden ehkäisystä tiedetään jo paljon ja sairasta sydäntä voidaan hoitaa erilaisin toimenpitein ja lääkkein, mikäli hoitoon osataan hakeutua ajoissa. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) syksyn viimeisellä yleisöluennolla ollaan sydämen asialla. Luennolla avataan sydänsairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa monesta näkökulmasta.

"Rinnasta ottaminen" on melko yleinen tuntemus, jonka yhteydessä sydänperäisten vaivojen mahdollisuus tulee selvittää.  Rintakipujen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Osa on sydänperäisiä, mutta niitäkin voi olla monenlaisia. Yleisimmät syyt ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja rytmihäiriöt.

– Rintakipujen diagnostiikassa on oleellista selvittää ennusteeltaan merkittävät sairaudet ja erottaa nämä hyvänlaatuisista vaivoista, selvittää dosentti, kardiologian erikoislääkäri Pekka Porela.

Sydänsairaus selviää nykyisin yhä useammin kuvantamistutkimuksen avulla. Apulaisprofessori, kardiologian erikoislääkäri Antti Saraste esittelee alustuksessaan sydämen kuvantamistutkimuksia, niiden yleisimpiä käyttöaiheita sekä viime vuosina tapahtunutta kehitystä.

– Sydämen ultraäänikuvaus on yleisimmin käytetty sydämen kuvantamistutkimus. Sen avulla lääkäri voi todeta sydämen toimintahäiriön ja useat rakenneviat, kuten läppävuodon tai läppäahtauman. Lääkäri tekee ultraäänikuvauksen yleensä silloin, kun oireiden, sydänsähkökäyrän ja lääkärin tutkimuksen perusteella epäillään sydänsairautta. Ultraäänikuvausta käytetään myös useiden sydänsairauksien seurannassa. Ultraäänikuvaustekniikka kehittyy nopeasti ja nykyisin sydäntä on mahdollista tutkia kolmiulotteisessa kuvassa, joka helpottaa hoitojen suunnittelua.

Sepelvaltimoiden röntgenmonileikekerroskuvaus auttaa selvittämään johtuvatko rintakivut sepelvaltimotaudista. Mikäli potilaan sydämen rytmi on säännöllinen, tutkimuksen avulla voidaan havaita mahdolliset ahtaumat ja ohjata potilas tarpeen mukaan jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

Positroniemissiotomografiatutkimusta (PET) ja magneettikuvausta käytetään joskus ultraäänikuvauksen lisäksi sydänsairauksien syyn selvittämisessä. Näillä tutkimuksilla on mahdollista kuvantaa tarkasti joitain sydänsairauksien aiheuttajia, kuten sydänläppien tai sydänlihaksen tulehdusta.

Sepelvaltimotauti saattaa olla pitkään piilevänä eli äkkikuolema on yleinen sepelvaltimotaudin ensioire.

– Ei olekaan ihme, että erilaisia helppoja sydänsairauksien riskitestejä markkinoidaan netissä aktiivisesti kuluttajille. Valitettavasti testien ennustearvo on varsin huono eikä niitä voida käyttää juurikaan hoidon ohjaamisessa. Valtimotautien ehkäisy perustuu edelleen tunnettujen vaaratekijöiden välttämiseen ja hoitoon. Oireettoman taudin hoidon tehoon liittyy paljon ylisuuria odotuksia, kertoo Tyks Sydänkeskuksen johtaja, kardiologian professori Juhani Airaksinen (kuvassa). 

 

vsshp-marathon_012-Juhani-Airaksinen rajattu.jpg

Yleisöluennon ohjelma 29.11.

Puheenjohtajana Tyks Sydänkeskuksen johtaja, kardiologian professori Juhani Airaksinen

18.00–18.15                Tilaisuuden avaus: TYKS Sydänkeskus tutkii ja hoitaa. Professori Juhani Airaksinen

18.15–18.40                Milloin tarvitaan tahdistinta?

Dosentti, kardiologian erikoislääkäri Antti Ylitalo.

18.40–19.05                Rinnasta ottaa – onko kyse sydänviasta?

Dosentti, kardiologian erikoislääkäri Pekka Porela.

19.05–19.30                Sydämen salat esiin – Nykyaikainen sydämen kuvantaminen

Apulaisprofessori, kardiologian erikoislääkäri Antti Saraste.

19.30–19.55                Sydänsairauksien ja riskien seulonta – hyötyä vai haittaa?

Professori, kardiologian erikoislääkäri Juhani Airaksinen

19.55–20.00                Kysymyksiä ja vastauksia

Tutkittua tietoa terveydestä

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava. Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee myös useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarja jatkuu keväällä. 17.1. aiheena ovat taiteen hyvinvointivaikutukset.

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, sposti: tuula.vainikainen(at)saunalahti.fi, puh. 045 6719558.

Muokattu : 23.11.2018 8:46
Luotu : 23.11.2018 8:35