​Sairaanhoitopiiri vuoden työyhteisöliikuttaja Varsinais-Suomessa

– Sairaanhoitopiiri on pystynyt tukemaan henkilöstön fyysistä aktiivisuutta monin eri tavoin suuresta henkilöstömäärästä ja toimipisteiden hajanaisuudesta huolimatta, Varsinais-Suomen Liiku ry perustelee palkitsemistaan.  Vuoden 2019 Työyhteisöliikuttaja -palkinto otettiin ilahtuneena vastaan sairaanhoitopiirissä, jossa työyhteisön liikuntaa edistetään monen toimijan voimin.

Antti-Vihanto,-Anita-Laukkonen,-Mikko-Heimo,-Sari-Rannikko-ja-Jukka-Läärä-WEB.jpg

Palkinnon luovuttivat Varsinais-Suomen urheilugaalassa 1. helmikuuta Turun Työpaikkaliikunta TUPI ry:n puheenjohtaja Antti Vihanto (vasemmalla) ja Liiku ry:n kehittämispäällikkö Jukka Läärä (oikealla). Palkinnon vastaanottivat sairaanhoitopiirin työhyvinvointipäällikkö Anita Laukkonen, terveyden edistämisen koordinaattori Mikko Heimo sekä Tyks henkilökuntaneuvoston kuntojaostojen vastaava, sairaanhoitaja Sari Rannikko. Kuva: Liiku Ry

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin palveluksessa työskentelee noin 8300 työntekijää. Sairaanhoitopiirillä on toimipisteitä Turussa, Salossa, Raisiossa Loimaalla ja Uudessakaupungissa. Henkilöstön työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen sairaanhoitopiiri on nostanut strategiseksi valinnakseen.

– Työhyvinvointi muodostuu useista tekijöistä, mutta tiedossa on, että hyvä fyysinen kunto parantaa työkuormituksen ja stressin sietokykyä ja nopeuttaa kuormituksesta palautumista. Sairaanhoitopiirillä on vuosien perinteet henkilöstöliikunnan järjestämisestä ja tukemisesta. Henkilöstöliikuntaa järjestävät useat eri toimijat organisaation eri tasoilla, palkinnon perusteluissa todetaan.

– Sairaanhoitopiiriin henkilökuntayhdistykset, -neuvostot ja tyhy-ryhmät järjestävät kuntoilu- ja virkistystoimintaa. Henkilöstöpalvelut tarjoaa menetelmiä muun muassa työkuormituksen hallintaan, palautumiseen ja fyysisen kunnon mittaamiseen. Työterveyshuolto tarjoaa henkilöstölle terveyttä edistävää elintapaohjausta, palkinnon antaja toteaa.

Sairaanhoitopiirin henkilöstö aktiivista

Sairaanhoitopiirin henkilöstöä punttisalilla.

Sairaanhoitopiirin vs. johtaja Göran Honga on ylpeä palkinnosta, joka kertoo, että sairaanhoitopiirin väki on aktiivista ja osallistuvaa.

– Kiitos kuuluu kaikille liikunnallista toimintaa järjestäville ja siihen osallistuville henkilöille. Erilaiset tempaukset ja tapahtumat tuovat parhaimmillaan työhyvinvointia ja myös yhteenkuuluvuutta. Palkinto kannustaa meitä edelleen edistämään työhyvinvointia liikunnalla, hän sanoo.

Henkilökuntaneuvoston puheenjohtaja Lennu Ylänevan mukaan iso osa sairaanhoitopiirin työntekijöistä saa jo työssään hyötyliikuntaa. Etenkin työmatkapyöräily tuntuu olevan lähellä asuvien tyksiläisten suosiossa. Virtaa riittää myös harrastamiseen.

– Vapaaehtoisvoimin työntekijät pitävät yllä 14:ää eri kuntojaostoa. Lisäksi vuorotyöläiset käyttävät tosi paljon uimakorttietujamme. Ja kuntosalilla tuntuu olevan käyttäjiä kaikkina vuorokauden aikoina. Raskas työ vaatii hyvää kuntoa, hän toteaa.

Kuntosaleja, alennuksia ja kampanjoita

Kunnossa kaiken ikää kuntoindeksi-mittaus.

Sairaanhoitopiirin henkilöstöllä on vapaasti käytettäviä kuntosaleja kaksi Turussa ja yksi Uudessakaupungissa sekä tuntuvat henkilökunta-alennukset moniin paikallisiin liikuntapalveluihin. Työmatkaliikkumiseen kannustavat kampanjat ja leikkimieliset kilpailut. Työmatkaliikkumisen edellytyksiä parannetaan edelleen lisäämällä pukuhuoneiden, pyörätelineiden ja pyöränhuoltovälineiden käyttömahdollisuuksia.

Työhyvinvointipäällikkö Anita Laukkosen mukaan erilaiset kampanjat antavat näkyvyyttä toiminnalle ja aktivoivat henkilökuntaa toimintoihin mukaan.

– Olemme ylpeitä palkinnosta sekä luonnollisesti jokaisesta, joka omalta osaltaan on tekemässä tätä tärkeää työtä. Sairaanhoitopiirissä on vuosia tehty hyvää työtä monipuolisen liikunnan tukemiseksi, joten palkinnon merkitys on suuri, hän sanoo.

– Jokainen työntekijä voi osaltaan edistää työyhteisönsä liikuntaa omalla asenteellaan ja esimerkillään, terveyden edistämisen koordinaattori Mikko Heimo sanoo.

Sairaanhoitopiirin työyhteisöjen arkista liikunta-aktiivisuutta tuetaan jatkossa kouluttamalla työyhteisöihin terveyden edistämisen agentteja.

Teksti: Suvi Vainio

Kuvat: VSSHP

Muokattu : 4.2.2020 12:13
Luotu : 3.2.2020 14:28