Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 15

Löydöstiedot 8.4. saakka.

Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset sairaanhoitopiirin alueella talven 2017–2018 aikana. Raporttia päivitetään noin kerran viikossa epidemiakauden ajan, seuraava raportti julkaistaan viikolla 17. Raportin tuoreimmat tiedot voivat vielä päivittyä, kun seuraava raportti julkaistaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisee myös influenssakatsausta, jonka tiedot ovat sairaanhoitopiirin tietoja kattavammat.

Viikkokommentti: Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B -virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle asti, mutta sen jälkeen Influenssa-A -virusta alkoi esiintyä lisääntyvästi. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Lisäksi tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia, joka on jo lähes ohi.

Tähän mennessä on todettu 957 A-influenssatapausta (potilaiden ikä 0–99 vuotta, keskiarvo 65 vuotta). Viikoittainen tapausmäärä on kääntynyt laskuun, joten epidemian huippu Varsinais-Suomessa asettui myöhäiseen ajankohtaan, viikolle 12. A-influenssapositiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on kuitenkin yhä yli 20 prosenttia eli epidemia ei ole vielä ohitse. Päivystysten käyntimäärät hengitystieinfektioiden vuoksi ovat olleet viime viikkoina suuria, mutta vihdoin vähenemässä siten, että viikolla 14 hengitystieinfektiokäyntejä oli "vain" kaksinkertainen määrä verrattuna aikaan ennen hengitystieinfektioiden epidemiakautta.

Kauden 2017–2018 aikana sairaanhoitopiirin sairaaloissa on hoidettu toistaiseksi 242 varmistettua A-influenssapotilasta vuodeosastoilla (230 aikuista, 12 lasta). Näistä potilaista 12 aikuista ja yksi lapsi on tarvinnut teho-osastohoitoa. Aamulla 11.4. sairaaloissa oli kuusi A-influenssapositiivista potilasta hoidossa aikuisten vuodeosastoilla, yksi aikuisten teho-osastolla ja yksi lapsi lasten vuodeosastolla. Influenssa-B-potilaita on ollut sairaalahoidossa talven aikana runsaasti, mutta näitä tapauksia ei ole tilastoitu yhtä yksityiskohtaisesti.

Influenssa-B -tapauksia on kuluneen talven aikana todettu yhteensä 1080 laboratoriovarmistettua tapausta, joista viikon 14 aikana ilmeni 36 tapausta. B-influenssan huippuviikko oli viikko 8, jolloin todettiin 166 tapausta. RSV-tapauksia on puolestaan todettu 637 tapausta, joista 25 viikon 14 aikana.

Lue koko raportti: VSSHP influenssaraportti 2018-15.pdf

Muokattu : 11.4.2018 15:20
Luotu : 11.4.2018 15:15