​Syksyn avausluennolla oli aiheena iho- ja sukupuolitaudit

Suosittujen Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentojen syyskausi käynnistyi 12.9. Ensimmäisen luennon teemana oli iho- ja sukupuolitaudit. Toinen syyskuun luentotilaisuus on ruotsinkielinen ja käsittelee aivoja ja muistia. Luentoja on mahdollista seurata paitsi paikan päällä Tyksin T-sairaalassa, myös etäyhteydellä Porissa ja Vaasassa. Luennot ovat jälkikäteen katsottavissa netin välityksellä. 

Sirkku Peltonen, Pilvi Riihilä, Vesa-Matti Kähäri, Leena Koulu, Jussi Liippo ja Rony Westerholm.Kuvassa vasemmalta Sirkku Peltonen, Pilvi Riihilä, Veli-Matti Kähäri, Leena Koulu, Jussi Liippo ja Rony Westerholm.

Syksyllä 2014 aloitettuja Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentoja on järjestetty tähän mennessä jo 41 kertaa. Luotettavalla ja tutkitulla tiedolla on kysyntää ja suosituimpia luentoja on kuunnellut kerralla jopa neljättä sataa osanottajaa Turussa kahdessa luentosalissa sekä Porissa ja Vaasassa.

Syyskuun ensimmäisellä luennolla ylilääkäri, dosentti Leena Koulu kertoi avauksessaan Tyksin 75-vuotiaan ihoklinikan toiminnasta tänään. Dosentti, erikoislääkäri Sirkku Peltonen selvitti sekä yleisimpien ihotautien kirjoa että harvinaisten ihotautien tutkimusta ja hoitoa. Erikoistuva lääkäri Rony Westerholm kertoi nykyisten sukupuolitautien diagnostiikasta ja hoidosta.  

Dosentti, erikoislääkäri Jussi Liipon aiheena oli työperäisten ihottumien muuttuva kirjo. LT, erikoislääkäri Pilvi Riihilä kertoi ikääntyvän ihon hoidosta ja ihosyöpien ehkäisystä. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii iho- ja sukupuolitautiopin professori Veli-Matti Kähäri. Tilaisuuden lopuksi oli aikaa yleisön kysymyksille ja asiantuntijoiden vastauksille.  

Asiaa aivoista ruotsiksi

Syyskuun toinen luento pidetään ruotsiksi. "Hjärnan, minnet och nervsjukdomar" sopii hyvin myös suomenkielisille terveydenhuoltoalan ammattilaisille ja muillekin, jotka haluavat harjoitella toista kotimaista! Tilaisuuden avaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtaja Göran Honga, joka kertoo Tyksin ruotsinkielisistä hoitopalveluista.

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarjan syksyn 2019 koko ohjelma löytyy tästä: https://bit.ly/2A0qARj

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Johan Haartman- ja Risto Lahesmaa-saleissa. Luentosalien sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä ja parkkitaloissa on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee muun muassa useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Tervetuloa!

 

Teksti: Tuula Vainikainen

Kuva: Pixabay

Muokattu : 8.10.2019 15:13
Luotu : 5.9.2019 8:22