​Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto Maija Lavoniukselle

Turunmaan Duodecimin tunnustuspalkinnon vuonna 2018 saa dosentti, Tyksin vatsaelinkirurgian osastonylilääkäri Maija Lavonius. Erikoisalojen yli kulkeva yhteistyö on ominaista hänen työlleen ja hän jakaa työaikansa vatsaelinkirurgian yksikön ja naistenklinikan leikkaustoiminnan kanssa.

Tunnustuspalkinto, arvoltaan 3 500 euroa, jaetaan perinteisesti Turun Lääketiedepäivien yhteydessä ansioituneelle kliinikko- tai tutkijalääkärille. Palkinto jaetaan 28. kerran vuonna 2018.

Maija Lavonius

Kuvassa: Maija Lavonius.

– Koen että tärkein roolini on ollut enemmän eri erikoisalojen välisten raja-aitojen purkamisessa kuin soolosuorittajana. Kaikki erikoisalat joita teen ovat ryhmätyötä. Leikkaan gynekologisia potilaita yhdessä endometrioosia hoitavien gynekologien kanssa tai yhdessä gynekologisen syövän erikoislääkäreiden kanssa. Kumpikin spesialisti tuo leikkaukseen oman erikoisalansa osaamisen. Leikkaamme usein vuorotellen ja sen lisäksi, että potilas hyötyy yhteistyöstä, on yhteistyö myöskin hauskaa.

Munasarjasyövän hoitovastuu on selkeästi syövänhoitoon perehtyneillä naistentautilääkäreillä mutta olen heidän vakituinen konsulttinsa ja tukensa hankalissa tilanteissa. Samoin endometrioosikirurgiassa. Tämä toimintatapa on rakentunut aikanani, kertoo Maija Lavonius. 

Tyksin vatsaelinkirurgian yksikössä hänen erityisvastuualueitaan ovat raskas syöpäkirurgia ja maksakirurgia. Hän vastaa myös vatsaelinkirurgian tehohoitoa vaativien potilaiden hoidosta.

– Monialainen yhteistyö, jossa potilastapauksia pohditaan yhdessä syöpätautilääkäreiden, röntgenlääkäreiden, patologien ja tarvittaessa myös sisätautilääkärien kanssa on palkitsevaa. Maksakirurgian toiminta on Tyksissä vakiintunut. Hoidamme paljon potilaita täällä Turussa, mutta hyvän yhteistyön perusteella ohjaamme kaikkein vaativimmat tapaukset Helsingin maksakirurgiseen yksikköön, selvittää Lavonius.

Maija Lavonius on toiminut aiemmin yliopiston kliinisenä opettajana. Pidettynä luennoitsijana hän luennoi edelleen kirurgian kurssilla.

– Kokeneena kliinikkona hän on klinikkamme tärkeimpiä erikoislääkärien kouluttajia. Lisäksi hän kouluttaa omilla kliinisillä erikoisalueillaan nuorempia erikoislääkäreitä, niin varmistetaan hoidon laadukas jatkuvuus myös tulevaisuudessa. Toimiessaan Suomen gastrokirurgiyhdistyksessä hän on ollut mukana kehittämässä gastrokirurgian erikoislääkärikoulutusta myös valtakunnallisesti. Hän on kollegiaalinen vastuunkantaja, jonka apuun voi aina luottaa, kiittävät työtoverit.

 

Teksti: Tuula Vainikainen

Kuva: Mia Pohjaranta

Muokattu : 11.10.2019 13:43
Luotu : 7.11.2018 9:44