Avoimet ovet Tyks Vakka-Suomen sairaalassa 16.5.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) lähisairaalana palveleva Vakka-Suomen sairaala esittelee toimintaansa. Avoimien ovien iltapäivä 16. toukokuuta klo 12–16 kutsuu asukkaita vierailulle.

Marja Tuomainen, Minna Iivanainen, Michal Sopyllo, Riikka Maijala ja Teija Leino

Avoimien ovien päivään kutsuvat päivystyksen hallinnollinen osastonhoitaja Marja Tuomainen (vas.), dialyysiyksikön apulaisosastonhoitaja Minna Iivanainen, koordinoiva lääkäri Michal Sopyllo, koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala ja ajanvarauspoliklinikalla työskentelevä osastonhoitaja Teija Leino.     

Tyks Vakka-Suomen sairaalaa esitellään seudun asukkaille, yhteistyökumppaneille ja muille kiinnostuneille. Koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala kertoo sairaalan nykyisestä toiminnasta, joka on muuttunut viime vuosina. Nykyisin Tyksin osan toimiva sairaala tarjoaa kaikkiaan 40 erilaista vastaanottoa.

– Uutisotsikoissa ovat olleet toiminnot, jotka ovat sairaalastamme loppuneet. Nyt haluamme kertoa, että olemme saaneet paljon toimintaa tilalle. Meillä on erikoislääkärin vastaanottoja kahdeksalta eri toimialueelta sekä omat sairaalatoiminnan tukipalvelut. Teemme tiivistä yhteistyötä perusterveyden kanssa. Tavoitteenamme ovat mahdollisimman sujuvat hoitopolut potilaalle, hän kertoo.

Kahdeksan toimialuetta ovat Tules, Sydänkeskus, Vatsaelinkirurgia ja urologia, Neuro, Medisiininen, Operatiivinen toiminta ja syöpätaudit, Naistenklinikka, Lasten ja nuorten klinikka. Uudessakaupungissa toimii myös psykiatrian toimialue avohoitotoimintana.

Poki-toiminta nykypäivää

Toiminta keskittyy polikliiniseen toimintaan. Potilaalle se merkitsee nopeaa käyntiä sairaalassa.

– Polikliininen kirurgia tarkoittaa paikallispuudutuksessa tehtävää toimenpidettä. Nämä poki-palvelut ovat nykypäivää. Potilas pääsee vähemmällä, ja samalla vuodeosaston tarve vähenee, koordinoiva lääkäri Michal Sopyllo sanoo.

Potilas saa samanlaista hoitoa kuin Tyksin Kantasairaalassa.

– Meillä on samat hoitolinjaukset kuin Tyksissä. Täällä vastaanottoa pitävät Tyksin lääkärit tuovat tietotaidon mukanaan. Potilas saa saman palvelun läheltä, ajanvarauspoliklinikalla työskentelevä osastonhoitaja Teija Leino sanoo.

Sairaala ostaa tarvittaessa erikoissairaanhoidon vuodepaikkoja Uudenkaupungin terveyskeskukselta.

Maijala uskoo hyvän yhteistyön perus- ja erikoissairaanhoidon välillä olevan hyvä pohja tulevalle.

– Kehitämme toimintaamme ja palveluketjujamme jo ennalta sote-kelpoiseksi, hän sanoo.

Päivystys aamusta iltaan

Vakka-Suomen sairaala ja ambulanssi.

Vakka-Suomen sairaalan päivystys palvelee joka päivä aamukahdeksasta iltakymmeneen. Sairaalassa on perusterveydenhuollon tasoinen päivystys.

– Yöaikana ja potilaan tilan vaatiessa erikoissairaanhoitoa potilas kuljetetaan ensihoidon toimesta kantasairaalaan. Näin toimitaan esimerkiksi, kun epäillään aivoinfarktia, tai potilas tarvitsee leikkauksen, päivystyksen hallinnollinen osastonhoitaja Marja Tuomainen kertoo.

Lääkehoitoa ja dialyysiä

Minna Iivanainen

Vakka-Suomen sairaalan dialyysiyksikkö palvelee alueen asukkaita ja myös kauempaa tulevia.

Oman sairaalan infuusiopoliklinikka palvelee vakkasuomalaisia, jotka tarvitsevat suonensisäistä lääkehoitoa esimerkiksi syövän hoitoon. Dialyysipoliklinikan potilaista osa tulee pidempääkin.

– Potilaat arvostavat kiireetöntä ilmapiiriä. Kotidialyysiä käyttävät pääsevät lähellä käymään kontrollikokeissa, dialyysiyksikön apulaisosastonhoitaja Minna Iivanainen toteaa.

Vakka-Suomen sairaalan nykyiset toiminnat korvaavat leikkaustoimintaa, joka siirtyi Kantasairaalaan viime vuonna lakimuutoksen jälkeen. Leikkaussaleja odottaa täysremontti, jonka jälkeen ne saavat uutta käyttöä. Polikliininen kirurgia ja gastroenterologian poliklinikka saavat uudet tilat. Myös dialyysin tiloja remontoidaan.

– Rakennamme toimenpidehuoneet, joissa voidaan tehdä esimerkiksi tähystystutkimuksia sekä urologian polikliinista kirurgiaa. Lisäksi kaksi toimenpidehuonetta jää muiden toimialueiden käyttöön, Sopyllo kertoo.

Ovet avoinna keskiviikkona 16.5 klo 12–16

Lasten leikkipaikka

Lapsille on oma puuhapaikka.

Avoimien ovien päivää on sairaalassa suunniteltu huolella.

– Tulijoille on tarjolla toiminnan ja tilojen esittelyä. Tietoa tarjoavat myös sairaalan yhteistyökumppanit, esimerkiksi Auria Biopankki ja terveyskylä.fi. Lapset voivat tuoda potilaan leikkisairaalaan, Maijala kertoo.

Kävijöille tarjotaan myös kahvit.

Teksti ja kuvat: Suvi Vainio

Muokattu : 11.10.2019 14:27
Luotu : 15.5.2018 15:59