Tyksin päivystyksen odotusaika näkyy netissä 

Odotusaikaa hoidon tarpeen arviointiin Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) yhteispäivystykseen voi nyt seurata reaaliaikaisena verkosta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivustolta näkee, kuinka monta potilasta on edellä jonossa, sekä arvioitu aika, kuinka kauan oman tilanteen arviointia joutuu odottamaan.

Turun yhteispäivystyksessä käyttöön otettu reaaliaikainen odotusajan tiedote on suuntaa-antava. Päivystyksen luonteesta johtuen tilanne voi yhtäkkiä muuttua. Akuutti- ja hätäpotilaat menevät kiireettömien potilaiden edelle.

– Ajoittain asiakkaamme ihmettelevät niin sanotun nopean linjan lääkärin äkillistä poistumista kyseisen linjan vastaanottotyöstä, mutta tällöin hän voi olla kiinni esimerkiksi hätätilapotilaan hoidossa tai puhelinohjeistuksessa, päivystyksen ylilääkäri Teemu Elomaa kertoo.

Hän myös korostaa, että päivystykseen tulee hakeutua vain äkillisissä tilanteissa, joissa sairauden tai vamman hoitoa tarvitaan välittömästi. Esimerkiksi pitkäaikaisten lääkkeiden reseptien uusinnat tai sairauslomatodistukset tulee hoitaa ensisijaisesti omassa terveyskeskuksessa.

– Päivystyksen verkkosivulta löytyy tietoa, joiden avulla voi arvioida oman hoitonsa kiireellisyyttä ja oikeaa hoitopaikkaa. Toivomme aina ennen tänne tuloa soittoa puhelinneuvontaamme 02 313 88 00. Puheluun vastaa päivystyksen hoitaja, joka kysyy tietoja ja antaa neuvoja, Elomaa kertoo.

Hätätilanteessa 112

Vakavissa tilanteissa tulee soittaa apua hätänumeron 112 kautta. Näitä tilanteita ovat muun muassa äkillinen rintakipu, joka ei ohitu ja johon voi liittyä hengitysvaikeus tai kylmänhikisyys, äkillinen hengitysvaikeus, toispuoleinen lihasheikkous tai puheen puuroutuminen, voimakas huimaus, johon liittyy näköoireita, vaikea tapaturma tai läheisen elottomuus tai tajuttomuus.

suojalasit.jpg

Kuva: Nadine Karell

Silmälääkäripäivystys Tyksissä

Silmävammoissa kannattaa hakeutua Turun yhteispäivystykseen, jonka kautta paikalle saadaan tarvittaessa Tyksin päivystävä silmälääkäri tai potilas hoitoon silmäklinikalle.

Tyksin silmälääkärit suosittelevat suojalaseja kaikille ilotulitusten katselijoille.

influenssarokotus.jpg

Kuva: Suvi Vainio

Influenssa vasta aluillaan

Influenssa-A -epidemia Varsinais-Suomessa on vasta aluillaan. Tyksin infektiolääkäri Harri Marttilan mukaan jouluviikolla sairaanhoitopiirissä todettiin 19 tapausta, mikä on varsin vähän. Vertailun vuoksi viime vuonna samalla kalenteriviikolla todettiin 188 A-influenssatapausta varhain alkaneen epidemian myötä.

– Oletettavasti A-influenssa tapausten määrä lähtee nyt vähitellen kasvuun ja epidemian huippu asettunee viime vuotta tavanomaisempaan ajankohtaan tammikuun lopulle tai helmikuulle. B-influenssaa todettiin jouluviikolla viisi tapausta, eikä vielä ole tiedossa ole kumpaa viruksen alatyyppiä ne edustivat, hän kertoo.

Turussa ja Salossa yöpäivystys

Sairaanhoitopiirin ympärivuorokautinen yhteispäivystys toimii Turun ja Salon toimipisteissä. Loimaan ja Vakka-Suomen lähisairaaloissa päivystyspiste on auki klo 8–22. 

Turun yhteispäivystyksen jonotilannetta voi seurata tästä.

 

Teksti: Suvi Vainio

Muokattu : 29.12.2017 10:09
Luotu : 29.12.2017 10:03