Vaali aivojasi!

Tyksin neurotoimialue aktiivisena kansainvälisellä Aivoviikolla

Aivojensa terveyttä voi vaalia pitämällä huolta verenpaineestaan, syömällä terveellisesti, liikkumalla riittävästi, olemalla sopivasti sosiaalinen ja harrastamalla itselleen mieluisia asioita.  Omatoimisesta aivoterveyden vaalimisesta ja Tyksin Neurotoimialueen palveluista jaetaan tietoa Aivoviikolla.

Hehkulamppu ajatuskuplan sisällä.

Kuva: Pixabay

Tyks Neuro järjestää jo toista kertaa ohjelmaa kansainvälisellä aivoviikolla (12.-18.3.). Tapahtumia on sekä Tyksissä T-sairaalassa että Turun keskustassa Hansa-korttelin Thalia-torilla. Osa tapahtumista on koulutusta ja suunnattu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden ja terveyskeskusten sekä kuntien henkilökunnalle, osa yleisöluentoja ja tietoiskuja potilaille ja muille aivoterveydestä kiinnostuneille.

Maanantai 12.3:

Klo 13-15.35 järjestetään koulutusta aivovammoista Tyksin T-sairaalassa. Luentoja on mahdollista kuunnella etänä mm. Tyksin yksiköissä Loimaan sairaalassa, Kirurgisessa sairaalassa, Salon sairaalassa sekä Satakunnan keskussairaalassa, Satalinnassa ja Rauman Aluesairaalassa.

Tilaisuudessa annetaan tietoa aivovammoista, urheilijoiden aivovammojen ehkäisystä ja aivovammapotilaan ensihoidosta sekä kokemusasiantuntijan kokemuksesta. 

Katso koulutuksen ohjelma.

 

Tiistai 13.3.:

Neurologiset potilasjärjestöt esittäytyvät Tyksin Johan Haartman -auditorion edessä klo 11 – 13. Potilasjärjestöistä ovat ilmoittautunut mukaan Turun Seudun AVH-yhdistys, Epilepsialiitto ja Turun Seudun Epilepsiayhdistys, Neuroliitto, Varsinais-Suomen Aivovamma-yhdistys, Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ja Suomen Parkinson-liitto.

Koulutustilaisuus aivoterveyden edistämisestä ja elintavoista Tyksin T-sairaalan Johan Haartman -salissa klo 13-15.20. Luentoja on mahdollista kuunnella etänä mm. Tyksin yksiköissä Loimaan sairaalassa, Kirurgisessa sairaalassa, Salon sairaalassa sekä Satakunnan keskussairaalassa, Satalinnassa ja Rauman Aluesairaalassa.

Katso koulutustilaisuuden ohjelma.  

 

Torstai 15.3. klo 18-20

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluento: Asiaa aivoista aivoviikolla. Tyksin T-sairaalan Johan Haartman- ja Risto Lahesmaa -saleissa.

Ohjelma:

18.00–18.05 Tilaisuuden avaus

Toimialuejohtaja, professori Risto O. Roine, Neurotoimialue

18.05–18.35 Miltä aivot näyttävät? Magneettikuvauksen, mikroskoopin ja tietokoneen näkökulmat

Professori Seppo Soinila (neurologia)

18.35–19.25 Syväaivostimulaatiosta uutta tehoa Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriöiden hoitoon

Dosentti Valtteri Kaasinen (neurologia)

Dosentti Janek Franzén (neurokirurgia)

19.25–19.50 Voimmeko vaikuttaa muistisairauden riskiin elintavoillamme?

Professori Risto O. Roine

Keskustelua

Neurologiset potilasjärjestöt Aivoliitto, Muistiliitto ja Parkinson-liitto esittelevät toimintaansa ennen luentojen alkua Haartman-salin aulassa.

 

Perjantai 16.3.

Yleisötapahtuma aivoterveyden edistämisestä Hansa-korttelin Thalia-torilla klo 10.30 – 13.30.

Tapahtuman juontajana toimii neurologian erikoislääkäri Janne Lähdesmäki.  

Tietoiskuja pitävät neurologian erikoislääkäri Susanna Roine sekä erikoistuvat lääkärit Ilkka Saarenpää ja Anna Östberg. 

Tietoiskujen aiheet ja ajoitus:
 

  • AVH:n tunnistaminen ja nopea hoitoon hakeutuminen, Susanna Roine: klo 12.00-12.05, 12.20-12.25 ja 12.50-12.55
     
  • Verenpaineen hoidon ja tupakoinnin lopettamisen merkitys aivoverisuonten terveydelle, Ilkka Saarenpää ja Anna Östberg: klo 12.05-12.10, 12.25-12.30 ja12.55-13.00 

Kohonnut verenpaine on tärkein riskitekijä aivoterveydelle. Moni ei tiedä verenpainelukemiaan eikä omaa vaaraansa vakaville aivotapahtumille. Verenpaineen mittauttaminen käy kätevästi tapahtuman yhteydessä, sillä paikalla on kaksi verenpaineen mittauspistettä.

Aivoliiton pulssikädestä on mahdollista opetella tunnustelemaan eteisvärinärytmi, mikä on tunnettu aivoverenkiertohäiriöiden (aivoinfarktin) riskitekijä. Paikalla on myös potilasjärjestöjen ja yhteistyökumppanien edustajia: Aivoliitto, Aivovammaliitto, Muistiliitto, Aivosäätiö, Auria Biopankki ja VESOTE-hanke (= Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti).

Torilla on mahdollista saada muutakin tietoa Tyksin neurotoimialueen toiminnasta ja mahdollisuuksista edistää omien aivojensa terveyttä.

 

Tervetuloa mukaan!

 

 

Lisätietoja:

  • Koulutustilaisuudet ja yleisötapahtuma, kliinisen hoitotyön asiantuntija Tarja Kurikka, s-posti: tarja.kurikka@tyks.fi, puh. 050 438 1774. 
  • Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennosta: yleisöluentokoordinaattori Tuula Vainikainen, s-posti: tuula.vainikainen@saunalahti.fi, puh. 045 671 9558
  • Yleisöluentojen sisällöstä: alustajat – sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@tyks.fi
Muokattu : 11.10.2019 14:45
Luotu : 7.3.2018 10:05