Covid-19-koronavirusinfektion ja epäilyn tutkimukset ja hoito VSSHP:n alueella

Wuhanista Kiinasta alkunsa saanut uusi koronavirusepidemia on laajentunut nopeasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ajan tasalla oleva seuranta löytyy sivulta Ajankohtaista Covid-19-koronaviruksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on antanut sivuillaan myös kansalaisille tarkoitetut ohjeet Covid-19-viruksesta. Viruksesta käytetään maailmalla myös nimiä 2019-nCoV ja SARS-CoV-2, mutta Suomessa THL käyttää vain nimeä Covid-19.

Jos olet ollut epidemia-alueella tai lähikontaktissa varmistetun koronavirustartunnan saaneen kanssa, ja oireesi sopivat koronaviruksen aiheuttamiksi, ota ensin yhteyttä omalle terveysasemallesi. On erittäin tärkeää soittaa aina ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen. Puhelimessa henkilölle annetaan toimintaohjeet.

 

ohje miten yskit ja aivastat oikein

Lataa Pysäytä-pisaratartunta-juliste

Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset tarttuvat ilmateitse pisaratartuntana suoraan henkilöstä toiseen tai pinnoille joutuneista sairastuneen limaeritteistä kosketuksen välityksellä. Kuumeisen hengitystieinfektion aikana ei pidä mennä työpaikalle tai julkisiin kulkuneuvoihin, eikä viedä sairastunutta lasta päivähoitoon.

Tartuntojen välttämiseksi kannattaa yleisestikin huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet saippuavesipesulla niistämisen jälkeen ja ennen ruokailua, sekä kaupungilla ja kulkuvälineissä asioinnin jälkeen. Käsidesinfektioainetta voi myös käyttää, jos saippuavesipesua ei ole mahdollista tehdä.

Silmien, suun ja nenän alueiden koskemista likaisilla käsillä tulee välttää, koska virukset leviävät niistä hengitysteihin. Pisaroiden leviämisen voi estää yskimisen ja aivastamisen aikana peittämällä suun nenäliinalla tai yskimällä ja aivastamalla hihaan.

Suunenäsuojuksia tai hengityksensuojainta ei tarvitse käyttää muiden kuin terveydenhuollossa toimivien tartuntatautitilanteessa.

Hengityssuojaimien ja suunenäsuojuksien käytöstä terveydenhuollon ulkopuolella ei ole juurikaan hyötyä. Ne kostuvat hengitysilmasta melko nopeasti, jolloin niiden kyky estää pisaroita tai hiukkasia heikkenee. Suojaimien käsittelyssä saatetaan lisäksi tahria suunenäaluetta ja käsiin tarttuu suojaimen pinnalta mikrobeja.

Vierailuja sairaaloissa on rajoitettu

Vierailut Tyksin sairaaloissa on kielletty toistaiseksi  valtioneuvoston linjauksen mukaisesti.

Sallimme kuitenkin vierailut oireettomilta henkilöiltä,  kun kyseessä on kriittisesti sairaiden ja lasten läheiset, saattohoidossa olevien läheiset, sekä synnyttäjän puoliso tai tukihenkilö.  

Varmista vierailusi sopivuus etukäteen kyseiseltä osastolta.

Ohjeita päivitetään jatkuvasti

VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö, kliinisen mikrobiologian laboratorio ja Tyks Akuutti ovat laatineet ohjeen Wuhanin koronaviruksen aiheuttaman infektion tutkimuksista ja hoidosta:

Ohje löytyy Tyksin ohjepankista www.hoito-ohjeet.fi-sivustolta, johon sitä myös päivitetään sitä mukaa kun tietoa viruksesta kertyy. Ohje jaetaan myös VSSHP:n alueelle terveyskeskuksiin ja lääkäriasemille.

Covid-19 koronavirusinfektion diagnostisten näytteiden ottaminen tapahtuu VSSHP:n alueella Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyksissä ja joissakin terveyskeskuksissa kuten Turussa. Näytteen ottamisesta päättää terveyskeskuksen tai päivystyksen lääkäri.

 

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö, Tyks, puh. 02 313 3598

Muokattu : 8.4.2020 13:06
Luotu : 27.1.2020 12:22