Yleisöluento 4.9.Tyksissä: asiantuntijat kertovat rokotuksista

Turun yliopistollinen keskussairaalan pitää syksyllä 2014 sarjan ilmaisia yleisöluentoja, joissa sairaalan asiantuntijat kertovat sairauksien hoidosta ja niitä koskevista tutkimuksista.  Tyks tutkii ja hoitaa –yleisöluentoja pidetään joka kuukauden ensimmäisenä torstaina.

Ensimmäisen yleisöluennon aiheena on rokotukset  – mitä hyötyä rokotuksista on ja kenelle niitä pitäisi antaa.

Yleisöluento pidetään torstaina 4.9. klo  18–20 Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa -salissa (Hämeentie 11, Turku). Sali on pääsisääntuloaulan yhteydessä lähellä neuvontapistettä.

Pikkulasten rokottaminen on maassamme tuttu ja turvallinen perinne. Kansallisessa rokotusohjelmassa ohjeistetaan sekä lasten että aikuisten tarpeellisista rokotuksista. Lasten osalta rokotusohjelma on toimiva ja kattava, mutta aikuisten rokottamiseen liittyy ongelmia. Monille on epäselvää, mitä rokotuksia aikuiset tarvitsevat ja mistä rokotteita saa.

– Esityksessä käydään läpi kansallisen rokotusohjelman sisältö aikuisten osalta. Lisäksi esitellään rokotusohjelman ulkopuolisia rokotteita, joista on hyötyä ainakin osalle aikuisista, lupaa dosentti, ylilääkäri Esa Rintala Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä.

Dosentti, lasten infektiotautien erikoislääkäri Terho Heikkinen vastaa kysymykseen kannattaako lapsia rokottaa influenssaa vastaan.

– Jokatalvisen epidemian aikana pienet lapset sairastuvat kaikkein useimmin influenssaan. Osalla lapsista tauti on niin rajuoireinen, että he joutuvat sairaalahoitoon, ja lähes puolet kotonakin hoidetuista alle 3-vuotiaista lapsista saa influenssan jälkitautina korvatulehduksen. Päinvastoin kuin usein väitetään, influenssarokotteet ovat tehokkaita myös pikkulapsilla, ja niillä voidaan ehkäistä valtaosa influenssoista ja niiden jälkitaudeista, selvittää Terho Heikkinen.

Murrosikäisten tyttöjen HPV-rokotteet ovat tulleet tutuiksi viime aikoina. LT, erikoislääkäri Katja Kero kertoo miksi pojillekin kannattaisi antaa HPV-rokote.

– Ihmisen papilloomavirus (HPV) aiheuttaa osalla väestöstä syöpää. HPV:n yhteys kohdunkaulan syöpään on tunnettu jo kauan, viime aikoina on selvinnyt, että HPV-perintöainesta esiintyy myös suuressa osassa sukuelinalueen syövistä sekä pään ja kaulan alueen syövissä, erityisesti suunielun alueella myös miehillä. Tupakointi lisää riskiä HPV-tulehduksen kroonistumiseen, joten tupakoinnin lopettaminen ja nuorilla sen aloittamatta jättäminen on tärkeä syövän ehkäisymuoto, selvittää Katja Kero.

Tyksin asiantuntijat äänessä koko syksyn

Tyksin lääkärit ja tutkijat kertovat sairauksien hoidosta ja niitä koskevasta tutkimustyöstään Studia generalia -yleisöluentosarjassa syksyllä 2014 joka kuukauden ensimmäisenä torstaina T-sairaalassa. Joka tilaisuudessa kuullaan useampia asiantuntijoita ja ohjelmassa on varattu tilaa myös kuulijoiden kysymyksille.

Rokotukset nostetaan kunniaan syyskuussa. Lasten kutinat, rohinat, vinkumiset ja valumiset eli infektiot ja allergiat saavat valaistusta asiantuntijoiden alustuksissa lokakuussa. Marraskuussa selvitetään mitä tehdään, kun ottaa sydämestä. Totta ja tarua ehkäisystä, lapsettomuudesta ja hormonihoidoista -luento päättää syyskauden joulukuussa.

– Yliopistosairaalassa hoidetaan potilaita, mutta myös tutkitaan hoitojen kehittämistä. Näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista haluamme kertoa yleisöluentosarjassamme. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa, Satakunnan keskussairaalassa Porissa ja Vaasan keskussairaalassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Studia generalia jatkuu loka-joulukuussa

2.10. klo 18–20  Kutisee, rohisee, vinkuu ja valuu… Lasten allergiat ja infektiot

6.11. klo 18–20  Ottaako sydämestä?

4.12. klo 18–20  Totta ja tarua ehkäisystä, lapsettomuudesta ja hormonihoidoista

Tyksin T-sairaalan edessä on vierasparkkipaikkoja, jotka ovat maksullisia arkisin klo 7–17 ja siis illalla maksuttomia.

T-sairaalan eteen Hämeentielle (pysäkki nro 116) pääsee myös Kauppatorilta lähtevillä busseilla 2, 2A, 4, 6, 51, 54 ja 56. Liedon suunnasta tultaessa pysäkin numero on 64.

Studia generalia syksy 2014 ohjelma.pdf


 

Päivitetty: 7.6.2017 8:10