Epidemian huippu näyttää ohitetun

Influenssaan sairastuvien määrä Varsinais-Suomessa on kääntynyt laskuun. Tähän mennessä sairaanhoitopiirissä on todettu 607 A-influenssatapausta. Epidemian huippu ajoittui vuoden vaihteeseen. Sen vaikutus jatkuu vielä viikkojen ajan.

Sairaanhoitopiirin sairaaloissa on hoidettu toistaiseksi 136 varmistettua A-influenssapotilasta, joista 16 on ollut lapsia ja120 aikuisia. Osalla näistä potilaista influenssa on ollut vain sivulöydös varsinaisen sairaalahoidon syyn ollessa toinen. Kolme lasta sekä kaksi aikuista on tarvinnut tehohoitoa.

Nyt tapausmäärät ovat hieman vähentyneet. Influenssan vuoksi kahdeksan aikuista oli 12.1. vuodeosastolla hoidossa. Yksi lapsi oli hoidossa lasten teho-osastolla.

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön tietoon on toistaiseksi tullut kaksi influenssaan liittyvää kuolemantapausta sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

Alkoi aikaisin

Kauden ensimmäinen laboratoriovarmistettu A-influenssatapaus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin 17.11.2016 otetusta näytteestä, mikä on sangen tavanomainen ajankohta. Varsinainen influenssakausi alkoi pian tämän jälkeen marraskuun lopussa eli hyvin aikaisin viime vuosiin verrattuna.

Hengitystieinfektioista johtuvien päivystyskäyntien määrä alkoi viikolla 49 ja viikolla 52 käyntiaktiivisuus oli jopa kaksi ja puoli kertaa normaalitilannetta suurempi.

Tänä talvena valtavirus on H3N2-tyypin A-influenssavirus. Sairaanhoitopiirissä A-influenssaan sairastuneiden potilaiden ikäjakauma on alle yksivuotiaasta 103-vuotiaaseen, keskiarvo 60 vuotta. Näistä potilaista 78 oli varmistetusti saanut influenssarokotuksen syksyllä 2016.

Oheisessa raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 10.1.2017. Raporttia päivitetään noin kerran viikossa epidemiakauden ajan. Raportin tuoreimmat tiedot voivat vielä päivittyä, kun seuraava raportti julkaistaan. THL julkaisee myös influenssakatsausta, jonka tiedot ovat sairaanhoitopiirin tietoja kattavammat. 

Tutustu raporttiin: VSSHP influenssaraportti 02-2017.pdf

Lue lisää influenssasta.

Muokattu : 12.1.2017 14:44
Luotu : 12.1.2017 14:09