​Sairaanhoitopiirin influenssaraportti viikolla 6

Influenssaepidemian aktiivisuus VSSHP:n alueella on pysynyt edelleen matalana, samoin koko maassa (THL, ajantasainen influenssakatsaus). Löydökset ovat pääasiassa A-influenssaa. Myös muualla Euroopassa influenssaepidemian aktiivisuus on pysynyt matalana suurimmassa osassa maita (ECDC:n influenssaraportti). Lähes kaikissa maissa vallitseva virus on A-influenssavirus (H1N1 tai H3N2).

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella A-influenssalöydöksiä on ollut vähemmän kuin joulukuussa. Sen sijaan RS-virustapauksien määrä kasvaa edelleen, ja tapauksia on selvästi enemmän kuin viime talvena. Kuvissa nähdään A-influenssa- ja RSV-tapausten määrä verrattuna aiempiin influenssakausiin:

Kuvaaja A-influenssatapausten määrästä verrattuna eri influenssakausiin.Kuvaaja RSV-tapausten määrästä verrattuna eri influenssakausiin.

A-influenssan vuoksi hoidossa olleiden potilaiden määrät ovat kasvaneet vain vähän, mutta RSV:ta sairastavien määrät selvästi enemmän:

A-influenssan takia 36 aikuista ja 8 lasta sekä RSV:n takia 21 aikuista ja 41 lasta ovat tarvinneet sairaalahoitoa.

Kuvassa nähdään, että hengitystieinfektioiden vuoksi Tyksin ja lähisairaaloiden päivystyspisteisiin tehtyjen käyntien määrät ovat jälleen alkaneet kasvaa:

Kaavio kaikista käynneistä VSSHP:n päivystyspisteissä 2019-2020 hengitystieinfektioiden vuoksi.

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion ja ArcDia Oy:n epidemiologisen mariCloud-tilannekuvan perusteella hengitystielöydöksissä on yhtä paljon RSV:tä ja A-influenssaa.

Influenssaepidemian aktiivisuus on hidastunut, ja epidemiasta näyttäisi tulevan aikaisempaa kautta hiljaisempi. RSV-kaudesta sen sijaan näyttää tulevan aktiivisempi kuin viime talvena.


Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö

Tyks / VSSHP

Muokattu : 5.2.2020 11:03
Luotu : 5.2.2020 10:35