Medisiina D harjakorkeudessa – Terveyskampuksen sydän rakentuu aikataulussa

Turkulaisia terveystoimijoita kokoava Medisiina D saavutti harjakorkeutensa ja harjannostajaisia vietettiin 16.5.2017. Vuoden päästä valmistuvaan rakennukseen keskitetään muun muassa Tyks-Sapan erikoislaboratoriot.

MD-2-net.jpg 

NCC:n työmaainsinööri Otto Tevasaari esitteli harjakorkeudessa olevaa Medisiina D -rakennusta harjakaisväelle

Tyksin T- ja A-sairaaloiden väliin rakentuu kovaa vauhtia kahdeksankerroksinen Medisiina D -rakennus, joka on suunniteltu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun käyttöön. Rakennus valmistuu vuoden päästä, ja sitä tulee käyttämään 600 työntekijää ja 1500 opiskelijaa.

– Korkeakoulujen, diagnostisten laboratorioiden ja potilaita hoitavien yksiköiden läheisyys luo ainutlaatuisen ekosysteemin tutkimukselle ja tuotekehitykselle, Tyks-Sapa-liikelaitoksen toimitusjohtaja Hanna Mäkäräinen iloitsee.

Sairaanhoitopiiri vuokraa käyttöönsä puolet Medisiina D:n tiloista. Toukokuussa 2018 sairaanhoitopiirin toimintoja siirretään Medisiina D:hen kahdeksasta eri rakennuksesta. Suurin yksittäinen muuttaja on Tyks-Sapa-liikelaitos, jonka 1000 työntekijästä 280 muuttaa uudisrakennukseen.

Medisiina D:n myötä Tyks-Sapan erikoislaboratoriot saadaan saman katon alle. Taloon muuttavat muun muassa Tyks Mikrobiologian ja genetiikan palvelualue, Patologia, osa Tykslabista sekä Synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontakeskus (SASKE). Myös Auria Biopankki saa rakennuksesta uudet tilat, ja taloon perustetaan keskitetty laboratoriovälineiden huoltoyksikkö.

– Toiminnan kehittymisen myötä on arvioitu, että vuonna 2025 Medisiina D:ssä voidaan analysoida jopa 900 000 näytettä vuodessa. Laboratorioprosessien sujuvuudella on vaikutusta koko sairaalan toimintaan ja potilaiden hoitoon, Mäkäräinen sanoo.

Hyötyä jaetuista resursseista

Tiistaina 16.5.2017 vietettiin Medisiina D:n harjannostajaisia. Rakennusta esitelleen NCC:n työmaainsinöörin Otto Tevasaaren mukaan 175 työntekijän työmaalla keskitytään nyt talotekniikan asentamiseen, pintojen valmistamiseen, maalaamiseen ja tasoittamiseen.

MD-8-net.jpg 

Suomen Yliopistokiinteistöjen toimitusjohtajan Mauno Sieväsen mukaan Medisiina D:n kaltainen rakennusprojekti vaatii rohkeutta heittäytyä johonkin täysin uuteen. 

Kiinteistön rakennuttajan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mauno Sievänen sanoi juhlapuheessaan, että Medisiina D on paitsi kestävän kehityksen, myös jaettujen resurssien rakennus.

– Kestävä kehitys ei ole pelkästään energiansäästöä, vaan suurimmat hyödyt saadaan, kun useat organisaatiot jakavat samaa tilaa, resurssia ja osaamista, hän sanoi ja kertoi esimerkkinä Medisiina D:n välinehuollon, johon keskitetään 15 hajallaan olevan yksikön toiminta.

MD-9-net.jpg 

Medisiina D:n harjannostajaisia vietettiin sisällä uudisrakennuksessa tiistaina. Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen mukaan yliopistolla on suuret odotukset rakennuksen synergiaeduista. 

Medisiina D:n ensimmäiseen kerrokseen tulee luentosaleja, ryhmätyötiloja, liiketiloja ja lounasravintola. Toiseen kerrokseen tulee opetuslaboratorioita ja hammashoidon opetusyksikkö. Kerrokset 3–8 varataan eri yksiköiden laboratorioille ja toimistoille. Hankkeen pääurakoitsija on NCC Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Schauman Arkkitehdit Oy.

Moniammatillista oppimista

Medisiina D:n oppimiskeskus tarjoaa sekä lääketieteen että hoitoalan opiskelijoille mahdollisuuksia oppia moniammatillisessa yhteistyössä jo opiskeluaikana. Tutkimus- ja tuotekehitystyö puolestaan houkuttelee Mäkäräisen mukaan kysyntää myös muualta Suomesta.

– Näin saamme tutkimustyöhön rahoitusta muualtakin kuin omilta jäsenkunnilta. Yksi merkittävä esimerkki on SASKE, jonka myötä jo lähes kaikkien vastasyntyneiden seulontanäytteet tutkitaan täällä Varsinais-Suomessa.

 

Lisää aiheesta Medisiina D:n nettisivuilla.

 

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander

 

Muokattu : 17.5.2017 12:27
Luotu : 17.5.2017 12:08