Siirry sisältöön

Varsinais-Suomen taiteilijoille haku uuteen sairaalaan

Sairaanhoitopiiri hakee kuvataiteilijoita mukaan uuden sairaalan taideteosten suunnitteluun. Avoimella haulla haetaan taidetta kolmeen panoraamatilaan, joista avautuu näköala moottoritien suuntaan.

– Odotamme avoimesti ehdotuksia, mitä taide tässä ajassa ja tilassa voisi olla. Taiteilijat on tarkoitus valita ensi kesään mennessä, sairaalahankkeen taidehankinnoista vastaava TaT Matti Tainio kertoo.

panoraamatila-t3.jpg

Taiteeseen varatulla budjetilla toteutetaan vähintään viisi julkisten tilojen taideteosta. Osa rahasta on jo varattu kahteen taidehankintaan, jotka tulevat sairaalan kumpaankin korkeaan aulatilaan. Ensimmäisen aulan katseenvangitsijaksi tulee koko talon korkuinen seinämaalaus eli muraali.

Pintana, jolle teos maalataan, ovat hissitornit, osa seinistä sekä yleisön vaatesäilytyksen ovet. Teoksen toteuttaa Multicoloured Dreams -ryhmä, jonka suunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2018. 

 
Havainnekuva: Panoraamatila (ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy)

Teoksella vaihtuva asu

Toisen aulan teoksen toteuttaa turkulainen taiteilija Heini Aho, jonka töitä on myös T2-sairaalassa.

­Suunnitteilla on ilmatilaan sijoittuva kolmiulotteinen veistos, johon yhdistetään projisoitua videokuvaa. Näin saadaan muuttuva näkymä, joka on erinäköinen esimerkiksi eri vuodenaikoina.

Sekä muraali että videoteos ovat ajankohtaisia taidemuotoja, mikä sopii hyvin uuden ajan sairaalaan.

Miksi taide on tärkeää

Taide on sairaalassa merkkinä kulttuurin arvostamisesta. Taide parantaa sairaalakokemuksen laatua ja tuo lohdutusta. Taide toimii ajatusten herättäjänä ja vie hetkeksi pois sairaalan aikataulutetusta, välillä hektisestäkin arjesta.

Kun taideteoksia tuodaan sairaalaan, ne joutuvat vaaravyöhykkeelle. Ne menettävät osan taiteellisesta itsenäisyydestään, kun sairaalan arkiset elementit pääsevät tunkeutumaan taideteoksen alueelle. Kuitenkin juuri luopumalla museomaisesta eristäytymisestä taiteella on mahdollisuus muuttaa sairaalaa. Kun taide on ihmisten elämässä ja sen riskeissä mukana, teokset eivät vain kaunista tiloja, vaan tuovat uuden, inhimillisen kerroksen sairaalan koneistoon.

Kun taide viedään sinne, missä sairaalan käyttäjät – sekä potilaat että henkilökunta – viettävät suurimman osan ajastaan, taide ikään kuin viimeistelee hyvän sairaalan.

Matti Tainio

matti-tainio-t3.jpgTainio on ansioitunut sairaaloiden taidehankinnoista vastaavana asiantuntijana. Hän on vastannut Tyks T-sairaalan laajennuksen taidehankinnoista vv. 2008–2014.

­-Työni taidehankinnoista vastaavana on toimia tulkkina sekä mahdollistajana. Taiteilijoiden ja teosten valinta on tärkeä osa työtä, mutta se on vasta alku prosessille, joka jatkuu rakennuksen valmistumiseen saakka ja jopa sen jälkeen. Taiteen asiantuntijana minun on osattava puhua eri ammattikuntien kielillä, ymmärtää niin taiteellisia tavoitteita kuin rakennuspiirustuksia. Välitän tilaajan toiveita taiteilijoille, avaan taiteilijoiden suunnitelmia tilaajalle, rakentajille ja käyttäjille. Työtä tehdään omalla persoonalla tavoitteena rakennuksen arkkitehtuuriin ja toimintaan mahdollisimman hyvin sopiva taide, jonka taiteellinen laatu on hyvä, hän kertoo.

Koulutukseltaan taiteen tohtori, tutkijana Helsingin Yliopistossa, kuvataiteilija

Kuvassa Matti Tainion taustalla Erika Adamssonin teos Lähiömaisema (2009) Tyksin T-sairaalan G-siiven 3. kerroksessa. Kuva: Suvi Vainio

Päivitetty: 2.11.2017 13:52

​Avointa taidehakua koskevat tiedustelut

Taidekoordinaattori, TaT 
Matti Tainio
taide.sairaalassa@gmail.com