Siirry sisältöön

 Syömishäiriöyksikkö

Yhteystiedot

Puhelin

050 597 2075

Osoite

Eurocity, C-porras, 4. kerros
Joukahaisenkatu 1
PL 52, 20521 Turku (Kartta)

Aukioloajat

ma-pe klo 8-16

 Syömishäiriöyksikkö

  • Potilaille
  • Opiskelijoille

Syömishäiriöyksikkö tarjoaa erityistason hoitoa potilaille, jotka kärsivät syömishäiriöistä. Syömishäiriöt ilmenevät häiriöinä suhteessa ruokaan, painoon ja kehonkuvaan tavalla, joka uhkaa potilaan terveyttä tai toimintakykyä. Tavallisimpia syömishäiriötä ovat laihuushäiriö (anoreksia), ahmimishäiriö (bulimia) ja ahmintahäiriö (binge eating disorder, BED).

Materiaalia syömishäiriöistä ja niiden hoidosta

Syömishäiriöyksikkö hoitaa yli 13-vuotiaita potilaita ilman yläikärajaa. Intensiivinen hoito keskitetään erityisesti sairauden alkuvaiheessa oleville potilaille. Yksikössä toimii poliklinikka ja päiväsairaala.

Syömishäiriöyksikköön voidaan lähettää ei-päivystykselliseen hoitoon potilas, jonka vakava syömishäiriöoireilu ei ole aiemmin annetulla asianmukaisella hoidolla korjaantunut.

Käypä hoito -suositus 

Syömishäiriöyksikön lähetekriteerit 

Syömishäiriöyksikössä pyritään lyhyisiin hoitojaksoihin, joiden tavoitteena on syömishäiriöoireiden saaminen hallintaan, ravitsemustilan korjaaminen sekä jatkohoitosuunnitelman tekeminen.

Syömishäiriöyksikön uloskirjauskriteerit 

Potilaille, joilla on muuta merkittävää psykiatrista oireilua ja joiden hoitovastuu on muualla, voidaan sovitusti järjestää konsultaatiokäynti SHY:ssä. Tällaisella käynnillä tulee olla mukana myös potilaan oman hoitotahon työntekijä. Näin syömishäiriön hoitoa voidaan suunnitella ja toteuttaa yhdessä SHY:n kanssa, mutta hoitovastuu säilyy omalla poliklinikalla.

Syömishäiriöyksikkö tarjoaa myös konsultaatioapua muun muassa kouluterveydenhuollolle tilanteissa, joissa esimerkiksi tarkoituksenmukaisen hoidon järjestämiseen tai lähetekriteerien täyttymiseen liittyy epäselvyyttä. Puhelinkonsultaatioita annetaan arkipäivinä kello 8-15, puhelinnumero on 050 597 2075. Lisäksi on mahdollisuus tehdä ns. paperikonsultaatio sähköisen lähetejärjestelmän kautta.

Päivitetty: 23.1.2020 15:39