Siirry sisältöön

Tapahtunutta

Tällä sivulla julkaistaan mm. kirjoituksia retkiltämme ja muista tapahtumista.

 • To 6.2.2020 Vierailu Turun Keskuspaloasemalla ja Hotelli Seurahuoneella

  Turun Keskuspaloasema.

  Vierailupäivämme oli poikkeuksellinen, sillä Turussa oli talven tuntua. Maa oli valkeana lumesta ja aamulla oli pakkasta yhdeksän astetta. Tavoilleen uskollisesti Tyksin seniorit kokoontuivat hyvissä ajoin paloaseman pihalle. Kaikkiaan mukana oli 43 henkilöä.

  Turun keskuspaloasema on J. Eskil Hinderssonin suunnittelema varhaista klassismia ja jugendia yhdistelevä punatiilinen rakennus. Rakennus on valmistunut 1. syyskuuta 1916. Rakennuksen esikuva on Hampurin paloasema.

  Aseman alkuaikoina palokunnalla oli käytössä hevosten vetämät palokärryt, joten asemalla on ollut tilat hevosille. Asemalle rakennettiin myös asuntoja päällystön perheille. Viimeiset asukkaat muuttivat talosta vuonna 1982. Rakennus toimii edelleen alkuperäisessä tehtävässään, mutta esim. oviaukot asettavat tiettyjä rajoitteita paloautoille, jotka on teetettävä mittatilaustyönä.

  Hälytys oli juuri annettu, joten päivystävä palomestari Juha Penttilä delegoi ensin hälytystehtävän asiat kuntoon ja aloitti sitten varsin kattavan ja pelastuslaitoksen toimintaa kuvaavan esittelyn ryhmällemme.

  Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa pelastustoiminnasta koko maakunnan alueella, maamme 27 läntisimmässä kunnassa sekä saaristossa. Toiminta-alue käsittää noin 20 000 neliökilometriä, josta lähes puolet on vesistöä.

  Maakunnassa toimii yhdeksän 24h ja kolme 8h valmiudessa olevaa paloasemaa. Lisäksi alueella on aktiivinen sopimuspalokuntaverkosto, johon kuuluu lähes 70 VPK:ta, joiden merkitys on erittäin suuri varsinkin saaristossa.

  Pelastuslaitoksen perustehtäviin kuuluu ihmisten, omaisuuden, eläimien ja ympäristön pelastaminen sekä suojaaminen. Lisäksi onnettomuuksien ennaltaehkäisy ja turvallisuuskulttuurin edistäminen ovat avainasemassa pelastuslaitoksen tehtävissä.

  Pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalveluita viiden kunnan alueella: Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Paraisilla sekä Naantalissa. Ympäri vuorokauden hälytettävissä olevia ambulansseja on aluepelastuslaitoksella yhteensä 12.

  Esityksen perusteella voidaan todeta, että pelastustoimi tekee arvokasta työtä ja voimme olla turvallisella mielellä myös silloin kun tarvitsemme apua.

  Tunti kului nopeasti ja siirryimme ajoneuvohallin kautta museon tiloihin, jossa puolet ryhmästämme oli saanut katsauksen menneeseen ja siirtyy nyt nykyisen toiminnan esittelyyn.

  Tapio Kanto esittelee vanhaa Fiatin paloautoa.Turun keskuspaloaseman yhteydessä sijaitseva Museotila Kellari kertoo pelastustoimen historiasta, 1800-luvun lopulta tähän päivään saakka. 

  Tapio Kanto esitteli hyvin seikkaperäisesti mm. 1920-luvun Fiatin historiaa ja sen kunnostusta. Auto on edelleen katsastettu museoajoneuvoksi ja täysin ajokunnossa. Hevosvetoisten höyryruiskujen (vuodelta 1902) toiminta selvitettiin meille myös tarkasti. Kanto on tehnyt valtavasti työtä kunnostaessaan vanhoja ajoneuvoja ja pumppuja.

  Raimo Leinon asiantuntevalla opastuksella ja dia-esityksen avulla perehdyttiin Turun kaupunkipaloihin ja pelastuslaitoksen kehitykseen. Kellarissa pääsee tutustumaan muun muassa kahden merkittävän palopäällikön Karl Arellin ja Ilmari Juvakosken taipaleeseen palolaitoksella. Heidän aikaiset esineet piirtävät hyvin kuvaa siitä, millaista palolaitoksen toiminta on aikoinaan ollut. Varusteita eri vuosikymmeniltä on esillä melkoiset määrät. Niiden kohdalla on tapahtunut valtava muutos.

  Oli mukava verrata mennyttä ja nykyistä pelastustoimintaa. Aikansa sankareita nämä pelastajat ovat aina olleet. Kiitos!

Vanhat ambulanssi-hevoskärryt.Hevosvetoinen ambulanssi v.1901 

Paloasemakäynnin jälkeen tutustuttiin vielä 1920-luvulta peräisin olevaan Erik Bryggmannin suunnittelemaan rakennukseen eli uudistetun Seurahuoneen esittelyyn.

Esittelyn jälkeen oli mahdollisuus lounastaa omakustanteisesti Hotelli Seurahuoneen Gunnar Eatery -ravintolassa.

Sokos hotel Seurahuone.

Turun ylellinen klassikkohotelli sai uuden ilmeen sisustusarkkitehti Jaakko Puron toimesta.
Seurahuoneen aulatila.

Seurahuoneen hotellihuone.Kertomuksia aikaisempien vuosien tapahtumista

v.2020

v.2018
Syyskokous
Medisiina D ja (Tuula Aarikan esitys)
Partiomuseo
Turun Synagoga
Ahvenanmaan retki sekä (O-P Lehtosen esitys)
Suomenlinnan retki
Verkamatka
Vuosikokous ja Sajaniemien luentolyhennelmä

v. 2017
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Luomus ja Luonnontieteellinen museo
Vapriikki ja Sara Hildenin museo
Mannerheimin syntysijoilta Presidentti Niinistön puutarhaan
Liikuntaretki KISIS
Vuosikokous 2017

v. 2016
Seniorien taidematka Helsinkiin (Ateneum ja Kansallisteatterin taideaarteet)
Rauma ja Vuojoen kartano
Seniorit Piknikillä
Örön retki
Mustion linna
Verlan retki
WAM Taiteilija Saara Ekströmin Alkemia-näyttely
Helsingissä taidematkalla (Taidekoti Kirpilä, HAM ja Kansallismuseo)

v. 2015
Puheenjohtajan joulutervehdys
Tallinnan joulumarkkinat
Jäsenkysely 2015
Mäntän matka

Päivitetty: 8.5.2020 17:09
Luotu: 18.8.2014 15:10