Siirry sisältöön

​Anemia lapsilla

Anemioiden diagnostiikka käynnistyy, kun verenkuvassa todetaan hemoglobiinin olevan alle iän mukaisen viitearvon. Tällöin otetaan tarkasteluun MCV-arvo, joka ilmoittaa punasolujen koon.

Pienikokoiset punasolut

Jos punasolut ovat pienikokoisia, puhutaan mikrosytaarisesta anemiasta, ja sen syynä voi olla raudanpuute tai johonkin krooniseen tulehdukseen (esim. reuma) liittyvä oireilu. Erityisesti maahanmuuttajataustaisella potilaalla syynä voi olla myös niin sanottu hemoglobinopatia, jonka aiheuttavat muun muassa tietyt periytyvät veritaudit.

Normaalikokoiset punasolut

Jos punasolut ovat normaalikokoisia, voi taustalla olla punasolujen hajoamisesta eli hemolyysistä johtuva anemia, joita ovat muun muassa punasolukalvon rakenneviat, punasoluentsyymipuutokset, autoimmuunihemolyyttinen anemia (AIHA) tai maahanmuuttajataustaisilla myös sirppisoluanemia.

Normaalikokoisten punasolujen yhteydessä anemiaan voi olla myös muuhun kuin punasolujen hajoamiseen liittyvä syy, kuten ohimenevä lapsuusiän punasoluaplasia tai synnynnäinen punasoluaplasia (Blackfan-Diamondin anemia), akuutti vuoto tai jokin luuytimen tilaa ottava sairaus (leukemia, etäpesäkkeet, kertymäsairaudet).

Suurikokoiset punasolut

Suurikokoiset punasolut ovat harvinainen löydös lapsen anemian yhteydessä. Silloin taustalta etsitään luuytimen kantasolujen erilaistumishäiriötä (MDS), jossa verisolujen tuotanto luuytimessä on häiriintynyttä. Taustalla voi harvoin olla myös B12-vitamiinin tai foolihapon puutos.

Anemian hoito

Yleensä anemian tutkimus etenee tarkentavin verikokein edellä kuvatun mukaisesti. Luuydinpunktio tarvitaan, jos potilaalla on matalan hemoglobiinin lisäksi myös selvästi poikkeavat valkosolu- tai verihiutalearvot.

Potilaita tutkitaan ja hoidetaan pääasiassa Tyksin lasten ja nuorten hematologian poliklinikalla. Myös osastohoitoa tarvitaan, jos potilaalle tehdään verensiirtoja tai esimerkiksi luuydinpunktio.

 Lisätietoa

Anemia lapsella (Terveyskirjasto)
Päivitetty: 17.9.2021 13:20

 Hoitopaikat

 

 

Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osasto ja poliklinikatGP0|#99fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80;L0|#099fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80|Tyks Kantasairaala, Turku;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b