Siirry sisältöön

​Ennenaikainen synnytys

Synnytys on ennenaikainen, jos synnytys tapahtuu ennen 37. raskausviikkoa ja hyvin ennenaikainen, jos synnytys tapahtuu ennen 34. raskausviikkoa. Suomessa ennenaikaisesti syntyvien lasten osuus on 5–6 %.

Ennenaikaisen synnytyksen oireita voivat olla kiputuntemukset alavatsalla tai ristiselässä, painontunne lantiossa, verilimainen vuoto tai lapsiveden tihkuminen. Epäsäännölliset, heikot supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen.

Synnytysvastaanotolle on syytä lähteä, jos esiintyy supistuksia alle 10 minuutin välein yli tunnin ajan, supistukset ovat kivuliaita tai samalla esiintyy veristä vuotoa tai lapsiveden tihkumista. Synnytystä ei yleensä estetä, jos raskauden kesto on yli 35 raskausviikkoa. Jos raskausviikkoja on alle 35, yritetään synnytyksen ajankohtaa siirtää lääkityksellä.

Jos kohdunkaulakanava on lyhentynyt, äiti voidaan ottaa osastolle lepoon. Ennenaikaisia supistuksia voidaan yrittää hoitaa supistuksia ehkäisevillä lääkkeillä. Supistusten estohoidon tarkoituksena onkin yrittää viivyttää synnytystä 1–2 päivää, jotta äidille annettava kortikosteroidi-lääke ehtisi kypsyttää sikiön keuhkoja.

 Hoito-ohjeet

 

Päivitetty: 12.1.2021 13:04

 ‭(Piilotettu)‬ Hoitopaikat