Siirry sisältöön

​Etenevät aivosairaudet lapsilla

Aiemmin terveen tai normaalisti kehittyneen lapsen taantuessa tai selkeiden oireiden ilmetessä tilapäisessä stressitilanteessa voidaan epäillä etenevää neurologista sairautta.

Keskushermoston etenevät sairaudet ovat ns. harvinaissairauksia, mutta erillisinä näitä sairauksia on lukuisia. Harvinaissairauksien diagnostiikka on viime vuosina tarkentunut geenivirheiden tunnistamisen kehittyessä. Huomattava osa näistä sairauksista on eteneviä, ja vain harvoihin on olemassa parantava hoito. Kaikissa tapauksissa mahdollisimman tarkka diagnoosi on tärkeää perheen ahdistuksen lievittämisen, perinnöllisyysneuvonnan ja joskus täsmällisen hoidon kannalta.

Keskeistä vakavan neurologisen sairauden diagnostiikassa on huolellinen kliininen tutkimus ja jatkotutkimusten suuntaaminen yksilöllisesti seulontakokeiden perusteella. Lapsen ennustetta ja elämänlaatua voidaan pyrkiä parantamaan oireita ja mahdollisia liitännäissairauksia lievittävällä lääkityksellä ja yksilöllisesti suunnitellulla kuntoutuksella.

Epäiltäessä lapsella etenevää neurologista sairautta tulee hänet viipymättä lähettää lastenneurologian yksikköön jatkotutkimuksia varten.

Päivitetty: 26.8.2014 12:19

 Hoitopaikat