Siirry sisältöön

​Keisarileikkaus

Sairaanhoitopiirissämme syntyy keisarileikkauksella joka seitsemäs lapsi. Puolet keisarileikkauksista on etukäteen suunniteltuja. Muut leikkaukset tehdään äidin tai sikiön äkillisen ongelman vuoksi.

Leikkaukseen voidaan esimerkiksi joutua, jos  

  • äidin lantio on suhteellisesti pieni
  • lapsi on syntymässä väärässä asennossa
  • lapsen epäillään kärsivän hapenpuutteesta
  • äidillä on voimakas synnytyspelko.

Leikkaus tehdään tavallisesti selkäydinpuudutuksessa (spinaalipuudutuksessa), jolloin äiti on hereillä, mutta ei tunne kipua. Leikkaushaava tehdään yleensä poikittain häpyluun yläpuolelle, ns. bikiniviillolla. Lapsi syntyy kymmenen minuutin kuluessa leikkauksen aloittamisesta. Keisarileikkaukseen liittyy suurempia riskejä kuin alatiesynnytykseen, mutta keisarileikkaus on silti keskimäärin turvallinen.

Leikkauksen jälkeiseen hoitoon kuuluu riittävä kivunlievitys. Kipulääkettä annostellaan aluksi epiduraalikatetrin eli niin kutsutun kipupumpun avulla. Lääkettä voidaan antaa myös pistoksina lihakseen tai suonensisäisesti. Muutaman päivän kuluttua äiti pärjää yleensä suun kautta otettavalla kipulääkkeellä.

Imettämisen voi aloittaa heti leikkauksen jälkeen, mutta aluksi maidon määrä on vähäinen. Äiti voi nousta jalkeille leikkausta seuraavana aamuna, jolloin yleensä poistetaan myös nestetiputus ja virtsakatetrit. Vauvaa voi hoitaa oman voinnin mukaan. Leikkauspäivänä ja sitä seuraavana aamuna saa syödä vain nestemäistä ruokaa.

Kohdun supistumista ja leikkaushaavan paranemista seurataan. Muilta osin leikatun äidin seuranta osastolla sujuu samalla tavalla kuin alateitse synnyttäneenkin. Sairaalahoito kestää keisarileikatuilla 4–6 päivää. Leikkaushaavalta poistetaan ompeleet useimmiten viidentenä päivänä leikkauksesta, elleivät ompeleet sula itsestään pois.

Lisätietoa

Keisarileikkaus (Terveyskirjasto)

Päivitetty: 30.3.2017 10:56

 Hoitopaikat