Siirry sisältöön

​Nielemisvaikeus eli dysfagia

Nielemisen vaikeudessa eli dysfagiassa ruuan tai juoman kuljettaminen suusta ruokatorveen on vaikeutunut tai ei onnistu lainkaan. Vaikeus voi ilmetä yhdessä tai useammassa nielemisen eri vaiheessa.

Nielemisen vaikeudet voivat ilmetä epämukavuutena (nautinto syömisestä on vähentynyt), se voi olla tehotonta (ruuan kuljetus ruokatorveen on työlästä) tai jopa aiheuttaa infektioriskin (ruokaa tai juomaa joutuu ”väärään kurkkuun” eli aspiroituu hengitysteihin).

Nielemisen ongelmien selvittely voidaan aloittaa missä tahansa korva-, nenä ja kurkkutautien toimipisteessä ja sieltä käsin tarvittaessa tilata jatkotutkimuksia ja lähettää foniatrian poliklinikalle. Neurologisten sairauksien aiheuttamat nielemisongelmat hoidetaan pääsääntöisesti neurologian yksiköiden kautta.

Dysfagian tutkimuksista keskeisimpiä ovat videofluorografia (nielemisfunktiotutkimus) ja nasofiberoskopiatutkimus (FEES-tutkimus).

Tyksin foniatrian poliklinikalla FEES-tutkimus tehdään useimmiten lääkärin ja puheterapeutin yhteistyönä. Aikaa tutkimuskäyntiin on hyvä varata kaksi tuntia.

Videofluorografia (VFG) vastaa röntgentutkimusta, jossa bariumvarjoaineen kulkua voidaan seurata suusta mahalaukkuun saakka. VFG-tutkimuksella voidaan eritellä nielemisen vaiheita ja niihin liittyviä mahdollisia ongelmia. VFG on havainnollisin arvioitaessa nielemisvaiheiden koordinaatiota.

Sairaanhoitopiirimme alueella nielemisfunktiotutkimukset tehdään Turun kaupunginsairaalan röntgenissä.

FEES eli ”Fibreoptic Evaluation of Swallowing” tutkimuksessa nasoendoskooppi kuljetetaan nenän kautta nielun yläosaan, joista voidaan seurata kurkunkannen ja äänihuulten toimintaa. Kuvaus tallentuu videonauhalle. FEES-tutkimuksella saadaan tietoa potilaan nielemisen faryngeaalisesta vaiheesta sekä mahdollisesta aspiraatiosta.

FEES-tutkimuksen avulla voidaan myös määritellä potilaalle turvallisiksi sopivia ruokien ja juomien koostumuksia (nestemäinen/sakea), sekä arvioida miten erilaiset pään asennot ja nielemisen eri kompensaatiokeinot helpottavat nielemistä.

Nielemisvaikeutta voidaan selvittää myös muilla tähystystutkimuksilla kuten transnasaalisella esofagoskopialla (ruokatorven tähystys taipuisalla tähystimellä nenän kautta), esofagoskopialla (ruokatorven tähystys suoralla tähystimellä) ja gastroskopialla (mahalaukun tähystys taipuisalla tähystimellä). Muut tähystystutkimukset tehdään useimmiten korva, -nenä ja kurkkutautien ja/tai gastroenterologian yksiköissä.

Kirurgisia toimenpiteitä joudutaan käyttämään silloin, kun ruokatorven yläsulkija on kireä tai todetaan Zenkerin divertikkeli (ruokatorven yläosan umpipussi), syöpä tai refluksin aiheuttama ruokatorven ahtauma. Dysfagian diagnostiikassa ja kuntoutuksessa puheterapeutin rooli on myös keskeinen.  

 Hoito-ohjeet

 

Päivitetty: 13.10.2020 17:57

 Hoitopaikat