Siirry sisältöön

​Nielemisvaikeus eli dysfagia

Nielemisen vaikeudessa eli dysfagiassa ruuan tai juoman kuljettaminen suusta ruokatorveen on vaikeutunut tai ei onnistu lainkaan. Vaikeus voi ilmetä yhdessä tai useammassa nielemisen eri vaiheessa.

Nielemisen vaikeudet voivat ilmetä epämukavuutena (nautinto syömisestä on vähentynyt) tai nielemisen tehottomuutena (ruuan kuljetus ruokatorveen on työlästä). Nielemisvaikeus voi aiheuttaa myös infektioriskin (ruokaa tai juomaa joutuu ”väärään kurkkuun” eli aspiroituu hengitysteihin). 

Nielemisen ongelmien selvittely voidaan aloittaa missä tahansa korva-, nenä- ja kurkkutautien toimipisteessä, ja sieltä käsin voidaan tarvittaessa tilata jatkotutkimuksia ja lähettää foniatrian poliklinikalle. Neurologisten sairauksien aiheuttamat nielemisongelmat hoidetaan pääsääntöisesti neurologian yksiköiden kautta. 

Dysfagian tutkimuksista keskeisimpiä ovat kuvantamisyksikössä tehtävä nielemisfunktiotutkimus (videofluorografia) ja foniatrian poliklinikalla tehtävä nielemistoiminnon tähystystutkimus (FEES-tutkimus).

Nielemisfunktiotutkimus eli videofluorografia (VFG) on röntgentutkimus, jossa voidaan läpivalaisun avulla seurata niellyn varjoaineen kulkua nielun ja ruokatorven kautta mahalaukkuun. Tutkimuksella voidaan eritellä nielemisen vaiheita ja niihin liittyviä mahdollisia ongelmia. Sairaanhoitopiirimme alueella nielemisfunktiotutkimukset tehdään Tyksin kantasairaalassa (A-sairaala, AD2-röntgen).

FEES (Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing) -tutkimuksessa taipuisa tähystin viedään nenän kautta nielun yläosaan, jotta voidaan seurata nielun toimintaa nielemisen aikana. Tyksin foniatrian poliklinikalla FEES-tutkimus tehdään lääkärin ja puheterapeutin tai sairaanhoitajan yhteistyönä. Tutkimuskäyntiin on hyvä varata kaksi tuntia. 

Nielemisvaikeutta voidaan selvittää myös ruokatorven ja mahalaukun tähystystutkimuksilla. Muut tähystystutkimukset tehdään useimmiten korva-, nenä- ja kurkkutautien ja/tai gastroenterologian yksiköissä.

 Hoito-ohjeet

 

Päivitetty: 19.5.2021 10:51

 Hoitopaikat

 

 

Foniatrian poliklinikkaGP0|#99fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80;L0|#099fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80|Tyks Kantasairaala, Turku;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b