Siirry sisältöön

​Raskausmyrkytys

Raskausmyrkytystä eli pre-eklampsiaa esiintyy noin 5 % ensisynnyttäjistä. Raskausmyrkytys voi olla lievä tai vaikea. Lievässä myrkytyksessä verenpaine nousee ja virtsaan ilmaantuu proteiinia. Vain harvoin raskausmyrkytys johtaa eklampsiaan eli raskauskouristukseen. Raskausmyrkytys vaatii usein seurantaa sairaalassa.

Raskausmyrkytys on ensisynnyttäjien tauti, mutta uudelleensynnyttäjätkin voivat sairastua siihen. Altistavia tekijöitä ovat diabetes, verenpainetauti ja monisikiöraskaus.

Sairaalassa äidin ja sikiön vointia seurataan verikokein ja sikiön sydänäänikäyrien avulla. Raskausmyrkytyksen ainoa hoito on synnytys. Täysiaikaisessa raskaudessa synnytys pyritään käynnistämään, jotta tauti ei ehtisi pahentua. Jos verenpaine on korkea, äidille aloitetaan verenpaine-lääkitys. Joskus pre-eklampsia ilmaantuu jo varhaisilla raskausviikoilla, ja silloin ainoa synnytystapa on keisarileikkaus.

Raskausmyrkytystä voidaan yrittää estää äideillä, joilla on edellisessä raskaudessa ollut vaikea raskausmyrkytys, aloittamalla aspiriinilääkitys alkuraskauden aikana.

Päivitetty: 8.11.2019 9:06

 ‭(Piilotettu)‬ Hoitopaikat