Siirry sisältöön

Silmän lasiaisen ja verkkokalvon sairaudet

Lasiaisen irtautuminen

Silmämunan täyttää hyytelömäinen lasiainen, mikä on syntymästä asti pingotettuna kiinni silmänpohjaan eli verkkokalvoon. Iän mukana tai silmämunan rakenteen vuoksi lasiainen irtaantuu verkkokalvolta kaikilla jossain vaiheessa.

Irtaantuminen ei aiheuta kipua, vaan oireita on valonvälkkeen näkeminen ja tummien haituvien (kärpästen, pallojen, pisteiden, palkkien) näkeminen heiluvana ja liikkuvana silmän sisällä. Nämä eivät ole vaarallisia ja häviävät kuukausien saatossa ilman hoitoa ja muita seurauksia. 

Verkkokalvon irtautuminen

Joskus lasiaisen irtaantuminen vetää verkkokalvolta palan mukanaan ja tulee reikä. Reikä voi suurentua ja laajentua, sen alle voi päästä nestettä jolloin verkkokalvo lähtee irtaantumaan.

Verkkokalvon irtoaminen on alkuun oireetonta, kunnes irtoaminen reuna-alueelta tulee lähemmäs keskeistä näköaluetta ja voi näkyä väreilevä vaalea varjo, minkä läpi ei näe. Kun verkkokalvo irtoaa keskeiseltä näköalueelta (makulasta), niin näkö huonontuu selvästi. Paikallinen reikä hoidetaan ympäröimällä se laserilla.

Verkkokalvon irtoaminen hoidetaan leikkauksella, joita tehdään sairaanhoitopiirin alueella vain Tyksissä arkipäivisin. Viikonloppuisin näitä leikkauksia tehdään tietyissä tapauksissa Helsingissä. Leikkauksen jälkeen ollaan vähintään yksi yö sairaalassa.

Verkkokalvon verisuonen tukkeutuminen

Silmän sisällä verkkokalvolla voi tukkeutua sekä verta tuova verisuoni (valtimo) että verta pois vievä verisuoni (laskimo). Valtimotukokset ovat vakavampia ja tällöin näkö pimenee kivuttomasti ja äkillisesti täysin koko silmästä. Laskimotukoksessa näkö heikentyy ja sumenee.

Ennaltaehkäisyssä tärkeintä on pitää huoli verenpaineista, rasva-arvoista, sokeriarvoista ja painosta sekä lopettaa tupakointi. Joskus harvoin tukoksiin voi liittyä veren hyytymisreaktion häiriötä.

Valtimotukoksen ilmaantuessa pystytään harvoin palauttamaan näköä, laskimotukoksen hoidossa taas voidaan tietyissä tapauksissa käyttää verkkokalvon laserhoitoa ja/tai silmänsisäisiä lääkkeitä.

Lisätietoa

Lasiaisen irtauma (lasiaisablaatio) (Terveyskirjasto) 

Verkkokalvon irtauma (retina-ablaatio) (Terveyskirjasto)

Päivitetty: 9.7.2021 13:28

 Hoitopaikat

 

 

SilmäpoliklinikkaGP0|#99fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80;L0|#099fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80|Tyks Kantasairaala, Turku;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b