Siirry sisältöön

​Synnytys

Normaali raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Synnytys käynnistyy useimmiten itsestään näillä viikoilla supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Tarvittaessa synnytys voidaan käynnistää lääketieteellisesti.

Kaikki synnytykset sairaanhoitopiirimme alueella on keskitetty Turkuun, Tyks Kantasairaalaan.

Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen, jotka ovat

  1. avautumisvaihe
  2. ponnistusvaihe 
  3. jälkeisvaihe.

Normaali synnytys sujuu itsestään, eikä sen kulkuun varsinaisesti tarvitse puuttua. Synnytyksen aikana seurataan sekä äidin että sikiön vointia huolellisesti, jotta ongelmat voidaan todeta ajoissa. Tavallisen alatiesynnytyksen hoitaa kätilö.

Kivunlievitysmenetelminä alatiesynnytyksissä voidaan käyttää esimerkiksi ilokaasua, puudutuksia, akupunktiota tai akupainantaa.

Syntymän jälkeen vauva pääsee ihokontaktiin äidin rinnalle. Vauvalle laitetaan k-vitamiini verenvuotojen ehkäisemiseksi, ja tukihenkilö voi halutessaan katkaista napanuoran.

Jälkeisten synnyttyä äidille laitetaan mahdolliset ompeleet, ja kohdun vuotoa sekä supistumista tarkkaillaan. Perhettä tuetaan ensi-imetyksen onnistumisessa. Synnytyssalissa ollaan synnytyksen jälkeen yleensä pari tuntia. Vauvan mittausten jälkeen siirrytään perheiden ja vastasyntyneiden osastolle.

Perheiden ja vastasyntyneiden osastolla tarkoituksenamme on tukea ja auttaa imetys alkuun sekä opastaa vanhempia vauvan hoidossa. Äitiä ja lasta ei eroteta toisistaan tarpeettomasti, vaan heitä hoidetaan yhdessä vierihoidossa.

Lastenlääkäri tarkastaa vauvan vähintään kerran ennen kotiutumista. Synnyttäjät ovat osastolla muutaman päivän, minkä jälkeen he kotiutuvat. Myös polikliininen synnytys, eli kotiutuminen vuorokauden sisällä synnytyksestä, on mahdollista tietyin kriteerein.

Mikäli vauva joutuu lastenosastolle hoitoon tai seurantaan, voi äiti käydä perheiden ja vastasyntyneiden osastolta käsin häntä siellä hoitamassa. Jos vauva pääsee takaisin perheiden ja vastasyntyneiden osastolle vierihoitoon, voivat äiti ja vauva kotiutua yhdessä. Vauvan ollessa pidempään lastenosastolla kotiutuu äiti perheiden ja vastasyntyneiden osastolta oman vointinsa mukaan.

Päivitetty: 15.3.2022 12:32

 Hoitopaikat

 

 

SynnytysosastoGP0|#99fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80;L0|#099fabb34-3257-4b17-83af-ce9d1bdb3e80|Tyks Kantasairaala, Turku;GTSet|#f4996b33-405e-4d21-bbdf-cc18dc8f8947;GPP|#5e3ddc24-776f-4ee5-a9d5-70a0ce2a513b