Siirry sisältöön

Kivunhoito

Tämä sivu on osa Leikkaukseen valmistautuminen -ohjekokonaisuutta.

Leikkauksen jälkeisellä kivulla on tärkeä merkitys: se suojaa elimistöä ja varoittaa uhkaavasta kudosvauriosta. Leikkaus aiheuttaa aina jonkinasteista kipua ja lievä kipu voi kuulua toipumiseen - täydellistä kivuttomuutta ei voi taata. Lievää kipua voimakkaamman kivun vaikutukset toipumiselle ovat kuitenkin haitallisia, ja siksi teemme kaikkemme riittävän kivunlievityksen takaamiseksi.

Kipu on jokaiselle ihmiselle yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus, eikä kipukokemuksia voi vertailla. Erilaisten toimenpiteiden jälkeen koettu kipu on erilaista ja eri ihmiset saattavat kokea samanlaisen leikkauksen jälkeen hyvin erilaista kipua. Kivun kokemiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten aikaisemmat kipukokemukset, sairaudet ja leikkauksen suuruus ja paikka.

Tehokkaan kivunhoidon edellytyksenä on järjestelmällinen leikkauskipusi arviointi.  Jotta kipuasi voidaan hoitaa tehokkaasti, on sitä järjestelmällisesti arvioitava. Tämän vuoksi osastollamme on käytössä kipumittari,  jonka avulla yhdessä sinun kanssasi mitataan kivun voimakkuutta. Mittarin käyttö selvitetään sinulle tarkemmin osastolla tai viimeistään heräämössä.

Kipumittari, jossa on asteikot Ei kipua, Lievä kipu, Kohtalainen kipu, Voimakas kipu ja Sietämätön kipu. 

Kipumittari, jossa asteikkona numeraalinen arvo 0-10 ja hymiönaama. 

​Kivun arviointi leikkauksen jälkeen

Kipuasi arvioidaan tilanteen mukaan: aluksi useampia kertoja tunnissa ja kivun lievittyessä harvemmin. Kivun voimakkuuden arvo kirjataan potilaspapereihin, jotta voidaan seurata voinnissasi tapahtuvia muutoksia ja arvioida hoidon tehoa. Kivun voimakkuuden määrittelyllä pyritään löytämään sopivan kivunlievityskeino.

Leikkauksen jälkeen kotiin määrätään kipulääkettä. Lääkitys määräytyy yksilöllisesti. On erittäin tärkeää, että käytät kipulääkettä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Tehokas kivunhoito ehkäisee kivun kroonistumista eli kivun muuttumista pitkäaikaiseksi sekä edesauttaa toipumista.

Kipulääkityksen lisäksi muita kivunlievitys keinoja ovat mm. kylmä- sekä asentohoito. Ennen kotiutumista sinua opastetaan näiden keinojen käytössä.

Päivitetty: 2.12.2019 12:28