Gynekologiset syövät
Gynekologisella syövällä tarkoitetaan syöpätyyppejä, jotka ovat lähtöisin naisen lisääntymiselimistä. Näitä ovat kohdunkaulan, munasarjan tai munajohtimen, kohdun runko-osan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpä. Jokaisella näistä syöpätyypistä on omat erityispiirteensä oireiden ja riskitekijöiden suhteen. Myös näiden syöpien hoito poikkeaa toisistaan merkittävästi. Kaikilla gynekologisilla syövillä, kuten yleisesti ottaen syövillä, hoito tehoaa parhaiten mitä aikaisemmin syöpä on havaittu.
Gynekologisen syövän diagnostiikka perustuu vaativiin moniammatillisiin tutkimuksiin gynekologiseen syövänhoitoon perehtyneen erikoislääkärin ohjaamana. Gynekologisen syövän hoito koostuu yhdestä tai useammasta hoitomuodosta. Näitä ovat leikkaus, solunsalpaaja- eli sytostaattihoito ja sädehoito. Hoitomuodon valinta perustuu syöpätyyppiin ja sen levinneisyyteen.
Valtaosa alueen potilaista, joilla todetaan gynekologinen syöpä, lähetetään Tyksiin
naistentautien osastolle leikkaushoitoon. Osa leikkauksista tehdään robottiavusteisesti, mikä lisää tarkkuutta ja nopeuttaa potilaan toipumista. Merkittävä osa solunsalpaajahoidoista voidaan toteuttaa lähi- ja keskussairaaloissa, mutta vaativimmat solunsalpaajahoidot annetaan Tyksissä. Sädehoidot annetaan pääsääntöisesti Tyksin
sädehoitopoliklinikalla. Hoitojen jälkeinen seuranta tapahtuu ensin erikoissairaanhoidossa keskus- tai lähisairaalassa ja siirtyy myöhemmin perusterveydenhuoltoon.
Hoitopolku
Gynekologisen syöpäpotilaan hoitopolku
Hoitoonpääsy
Gynekologisen syövän hoitoonpääsyajat