Siirry sisältöön

​Keuhkosyöpä

Keuhkosyöpä on toiseksi tavallisin syöpä miehillä ja neljänneksi yleisin syöpä naisilla. Suomessa todetaan vuosittain uusia tapauksia noin 2300 ja VSSHP:n alueella noin 200. Mesoteliooma on keuhkopussin eli keuhkojen ulkopintaa ja rintakehän sisäpintaa peittävän kalvon pahanlaatuinen harvinainen syöpä. Yleisin mesoteliooman aiheuttaja on asbesti.

Keuhkosyövän diagnostiikka on keskitetty Tyksin keuhkosairauksien poliklinikalle. Keuhkosyöpä todetaan usein keuhkojen röntgenkuvassa ja tarkennetaan tietokonekuvauksella. Syövän tyyppi varmistetaan koepaloilla. Tarkemman syöpätyypin varmistuttua voidaan sitä hoitaa juuri siihen syöpätyyppiin sopivalla hoidolla. Hoitosuunnitelmaan vaikuttaa itse syövän ja sen levinneisyyden lisäksi myös potilaan yleiskunto, ikä ja mahdolliset muut sairaudet. Siksi samaa syöpää sairastavien hoitosuunnitelmissa voi olla eroja. Keuhkosyövän hoidon suunnittelevat keuhkolääkäri, sädehoitolääkäri ja keuhkokirurgi. Solusalpaajahoito ja biologiset lääkkeet annetaan keuhkolääkäreiden toimesta.

Tupakointi on tavallisin keuhkosyövän aiheuttaja. Myös tupakoimaton ihminen voi sairastua keuhkosyöpään, mutta se on melko harvinaista. Työ- ja elinympäristössä voi olla tekijöitä, jotka suurentavat keuhkosyövän riskiä, esimerkiksi asbesti.

Tutkimukset

Yleisimmät keuhkotutkimukset keuhkosyövän tai keuhkopussinsyövän diagnostiikassa:

Päivitetty: 12.11.2019 15:22

 Hoitopaikkamme