Pään ja kaulan alueen syöpä
Pään ja kaulan alueen syöpä tarkoittaa pään ja kaulan alueen pahanlaatuista kasvainta lukuun ottamatta silmien, aivojen ja kilpirauhasen syöpää.
Runsas alkoholin käyttö ja tupakointi ovat suurimmat riskitekijät. Pienellä osalla potilaista syöpä syntyy pitkäkestoisen suun limakalvosairauden pohjalta, ilman alkoholin tai tupakan vaikutusta.
Suun ja nielun syöpien hoito on vaativaa. Syöpä ja sen hoito tapahtuvat alueella, joka koskee ihmisen perustoimintoja: puhuminen, nieleminen ja hengittäminen. Syövän ja sen hoidon vuoksi syntyvä puutos suun tai nielun alueella voi aiheuttaa vaikean toiminnallisen ongelman.
Hoitovaihtoehtoina ovat leikkaus ja/tai sädehoito tarvittaessa yhdistettynä solunsalpaajahoitoon. Hoitomuodosta päätetään yleensä yhteiskokouksessa, johon osallistuu usean eri erikoisalan lääkäreitä ja hoitajia.
Mikäli potilaalta joudutaan syövän vuoksi poistamaan jokin olennainen suun tai nielun rakenne, pyritään tämä korjaamaan plastiikkakirurgisin keinoin. Hoidon pyrkimyksenä on aina se, että potilaan suun ja nielun toiminnot ja ulkonäkö palautuisivat mahdollisimman hyväksi.
Kuntoutusvaiheeseen osallistuu runsaasti eri ammattilaisia:
- korvalääkäri
- sairaanhoitajat
- fysioterapeutti
- puheterapeutti
- ravitsemusterapeutti
- sosiaalihoitaja.
Suusyöpäpotilaan toipuminen on pitkäkestoista, mutta kuntoutuksen tavoitteena on se, että potilaan suorituskyky ja elämänlaatu palautuvat.
Lisätietoa
Pään ja kaulan alueen syövän hoitopolku
Pään ja kaulan alueen syöpä (Terveysportti )