Siirry sisältöön

Alkoholin terveyshaitoista

Tyhjä pullo hiekkarannalla.Mieliala:

Alkoholi voi aiheuttaa tai pahentaa masennusta. Alkoholin käytön jälkeen mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuudet voivat olla normaalia alempana ja tämä voi aiheuttaa alakuloisen olon ilman suurempaa syytä. Alkoholi myös vääristää tunteita.

Muisti:

Alkoholi vaikuttaa merkittävällä tavalla aivojen toimintaan ja muistiin, koska alkoholin vaikutuksen alaisena aivot eivät työskentele niin tehokkaasti ja aktiivisesti kuin päihteettöminä.

Uni:

Alkoholi vaikuttaa uneen ja jo hyvin pienet annokset heikentävät unen laatua ja rakennetta muun muassa vähentämällä REM- eli ”unennäkö”-unen määrää. 

Painonhallinta:

Alkoholi voi vaikuttaa merkittävällä tavalla kehon koostumukseen ja painonhallintaan. Alkoholi sisältää huomattavan paljon energiaa (7 kcal grammaa kohden) eikä elimistö pysty hyötykäyttämään alkoholista saatavaa energiaa millään tavalla. Monet alkoholijuomat sisältävät huomattavia määriä sokeria ja juoman energiamäärä voi olla jopa korkeampi kuin limsoissa. Alkoholi vaikuttaa lisäksi veren sokeritasapainoon ja verensokerin ollessa matalalla sortuu helpommin syömään epäterveellisesti ja enemmän kuin olisi tarpeen.

Näiden testien avulla voit arvioida omaa alkoholin käyttöäsi:

Apua ja tukea vähentämiseen:

Alkoholin käytön vähentämiseksi/lopettamiseksi löytyy tukea Päihdelinkin:

Jos sinulla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon, alueesi A-klinikalle tai päihdeklinikalle.

Lisää tietoa ja tukea saa Päihdelinkki-verkkopalvelusta, joka tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille. Palvelun tuottaa A-klinikkasäätiö.

Päivitetty: 23.4.2020 13:54