Siirry sisältöön

​Lääkemääräykset

Sairaanhoitopiirissämme on käytössä e-resepti eli sähköinen resepti.

E-resepti on sähköiseen muotoon kirjoitettu lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa tietokoneella ja tallentaa keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi.

Reseptikeskus sisältää sähköiset reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät. Resepti ja sen toimitustiedot säilytetään 30 kuukautta eli kaksi ja puoli vuotta.

Sähköisen reseptin hyödyt

Kun potilaan kaikki reseptit on tallennettu Reseptikeskukseen, lääkäri voi potilaan suostumuksella tarkistaa tämän kokonaislääkityksen ja ehkäistä lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia ja päällekkäisyyksiä.

Potilaan pyynnöstä myös farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa kokonaislääkityksen. Potilasta hoitava sairaanhoitaja voi myös potilaan suostumuksella tarkastella Reseptikeskuksessa olevia tietoja.

Sähköinen resepti pähkinänkuoressa

Lääkäri kirjoittaa potilaalle e-reseptin. Sen tiedot tallennetaan valtakunnalliseen Reseptikeskukseen.

Potilaan kokonaislääkitys tarkistetaan tarvittaessa Reseptikeskuksesta. Tietoja voivat katsoa terveydenhuollossa ainoastaan potilasta hoitavat lääkärit ja sairaanhoitajat potilaan suostumuksella. 

Potilas saa potilasohjeen, jossa on tiedot määrätystä lääkkeestä. Potilasohje nopeuttaa asiointia apteekissa, mutta se ei ole välttämätön. Kela-kortti on välttämätön lääkekorvausten saamiseksi. 

Apteekista lääkkeen voi noutaa potilas tai joku muu hänen puolestaan. Puolesta asioivalla on oltava joko potilasohje tai potilaan Kela-kortti, jolla hän osoittaa oikeuden lääkkeen noutamiseen.

Apteekissa farmaseutti tai proviisori hakee Reseptikeskuksesta e-reseptin tiedot ja kirjoittaa sinne lääkkeen toimitustiedot.

Lääkkeen tiedot tulostetaan lääkepakkaukseen kiinnitettävälle tarralle.

Kaikki tiedonsiirto terveydenhuollon, apteekkien ja Reseptikeskuksen välillä tapahtuu suojattuna tunnistettujen osapuolten kesken.

Täysi-ikäinen voi katsella omia Reseptikeskuksessa olevia tietojaan osoitteessa www.kanta.fi.

E-reseptin uusimista voi pyytää apteekista tai terveydenhuollosta.

Lähde: Kansallinen Terveysarkisto

Päivitetty: 7.12.2018 15:46
Luotu: 20.11.2013 10:38

Omat reseptisi

Täysi-ikäinen näkee sähköiset reseptinsä Omakanta-palvelussa.

Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla.