Siirry sisältöön

​Sanelukone - elokuu 2014

Sanelukone.Olennainen osa lääkäreiden työtä on merkitä ylös, minkälaisia oireita potilaalla on vastaanotolla ollut ja minkälaista hoitoa näihin oireisiin on määrätty. Potilashistorian tarkka tallentaminen helpottaa potilaan tulevaa hoitoa.

Lääkäreillä ei ole kiireisen vastaanoton aikana aikaa kirjoittaa ylös potilastietoihin lisättäviä asioita. Tämän vuoksi lääkärit monesti äänittävät sanelun, joka kirjoitetaan myöhemmin puhtaaksi. Tällainen käytäntö on ollut sairaaloissa voimassa jo pitkään.

Kuukauden esineeksi on valittu sairaalassa käytössä ollut sanelukone. Laite on saksalainen ja se on valmistettu noin vuonna 1955. Laitteen on valmistanut W. Assman GmbH.  

Kyseisessä sanelukoneessa puhe on äänitetty muoviselle äänilevylle. Laitteen sivussa on mikrofoni, joka on kiinnitetty sanelukoneen kylkeen. Myös äänilevy on saksalaisvalmisteinen. Laite on hankittu helsinkiläiseltä toimistolaitteisiin erikoistuneelta yritykseltä Oy H. Federley Ab. Muovista ja metallista valmistettu Universa-tyyppinen sanelukone on ollut aikanaan käytössä sydänkirurgisella osastolla 211.

Lääkäreiden äänittämät sanelut ovat edelleen arkipäivää sairaalassa. Potilaan tutkittuaan lääkäri tekee sanelun tietokoneen digitaaliselle muistilistalle, josta tekstinkäsittelijät ja osastonsihteerit purkavat sanelut tekstiksi. Tämän jälkeen tekstit liitetään kyseisen potilaan sairauskertomukseen. 

Vuoden 1955 sanelukone ja muita lääkäreiden käyttämiä toimistolaitteita on esillä Turun Lasarettimuseossa.

Päivitetty: 4.10.2019 14:55
Luotu: 16.10.2014 14:42