Siirry sisältöön

Violettisädekoje - elokuu 2016

Violettisädekoje eli korkeafrekvenssilaiteOmassa salkussaan säilytettävää violettisädekojetta eli korkeafrekvenssilaitetta on aikoinaan voitu käyttää useiden oireiden hoitoon. Laite on kiinnitetty sähköpistokkeeseen, jonka jälkeen siinä olevaan kahvaan on virrannut laitteesta annosteltava sähkövirta. Lasiputkissa oleva kaasu muuttui sähkön vaikutuksesta violetiksi, mistä johtui sen nimi violettisädekoje. Potilas on saattanut saada laitteen lasiputkista pienen nipistävän sähköiskun, mikä yhdessä putkien violetin värin kanssa on luonut vaikutelman tehokkaasta parannuslaitteesta.

Muotoiltuja lasiputkia oli kaikkiaan myynnissä lähes sata erilaista kappaletta ihmisvartalon eri kohtia varten. Turun Lasarettimuseon laitteessa on omat osansa muun muassa ohimolle (pyöreä litteä osa) sekä päänahalle (kampaa muistuttava osa). Kauneudenhoitoon soveltui erityisesti lasinen rulla. Kehon hoitoa vaativia osia käsiteltiin esimerkiksi sivelemällä lasipäitä ihoa vasten tai pitämällä lasista putkea lähellä hoidettavaa kehonosaa.

Laite on ollut käytössä 1900-luvun alkupuolella. Laitetta käytti nainen, jonka merimiehenä työskennellyt aviomies toi laitteen mukanaan Saksasta. Laitteen mukana onkin saksankielinen käyttöohje tälle korkeafrekvenssilaitteelle. Koska laiteen toiminta perustui sähkömagneettiseen värähtelyyn, tällaiset laitteet saattoivat aikoinaan suojaamattomina häiritä esimerkiksi paikallisten radioasemien toimintaa.

Vastaavanlaisia laitteita on ollut Suomessa käytössä jonkin verran. Laitteilla on hoidettu muun muassa reumatismia sekä erilaisia iho-ongelmia, kuten aknea tai känsiä. Laitetta on voitu käyttää myös syntymämerkkien hoitoon sekä kaljuuntumisen ennaltaehkäisyyn tai sen pysäyttämiseen. Nykyisen tietämyksen valossa laitteen käyttö perustui uskomuslääketieteeseen. Kontekstitietojen mukaan laitetta käyttänyt nainen olisi kuitenkin saanut laitteesta apua nivelreumansa oireisiin.

Violettisädekoje on esillä Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä.

Päivitetty: 18.9.2019 15:25
Luotu: 10.8.2016 9:03