Siirry sisältöön

Ommellangat ja -neulat − heinäkuu 2016 

Ommellangat 

Kirurgiseen työhön kuuluu olennaisesti ompeleiden tekeminen sekä muut tarkkuutta vaativat käden taidot. Sana kirurgi johtuu kreikan kielen käsityöläistä tarkoittavasta sanasta. Aiemmin kirurgisia toimenpiteitä tehneet välskärit saivatkin koulutuksensa muiden käsityöläisten tapaan mestarien oppipoikina. Välskäreitä toimi sairaaloissa vielä 1800-luvun alkuun asti, kunnes akateemisen koulutuksen saaneilla lääkäreillä alkoi olla riittävästi kirurgista koulutusta ja kokemusta.

Aiemmin sairaaloissa oli käytössä teräksiset uudelleen käytettävät neulat, joihin ommellanka pujotettiin. Myöhemmin käyttöön tulivat erilaiset neulan ja langan yhdistelmät, joissa lanka on upotettu kiinni neulaan. Tämä kertakäyttöinen neula ja jäljelle jäänyt lanka hävitettiin toimenpiteen jälkeen. Neulankäytön apuna on voitu käyttää erilaisia neulankuljettimia, eli pihtimäisiä apuvälineitä, joiden päähän neula on kiinnitetty. Kuljettimen pitkä varsi on mahdollistanut neulan käyttämisen hankalillakin leikkausalueilla.

Sisäelinten leikkauksissa ommellankana käytettiin aiemmin eläimen suolesta valmistettua steriiliä lankaa, catguttia, joka liukeni elimistöön vähitellen. Esimerkiksi suurempiin lihaksiin sen sijaan käytettiin kudoksiin liukenematonta ommellankaa, kuten silkki-, pumpuli ja liinalankaa tai erilaisia tekokuituvalmisteita. Nämä langat piti poistaa myöhemmin leikkauksen jälkeen. Nykyisin ommellanka on useimmiten keinotekoista ja elimistöön liukenevaa. Ihon sulkuun voidaan käyttää sulamatonta lankaa tai metallihakasia, jotka poistetaan haavan parannuttua. Värillinen lanka on helpompi ommella ja poistaa. Hakasia käytettäessä haavan sulku on nopeaa, mutta hakasten reikien jättämien pysyvien arpien vuoksi se ei sovellu käytettäväksi kasvoihin. Pieniä pinnallisia haavoja voidaan nykyisin sulkea myös siihen tarkoitetulla liimalla.

Langan paksuus ja sen muut ominaisuudet määrittyvät pitkälti kohdekudoksen perusteella. Esimerkiksi lihaksiin käytetään paksumpaa lankaa kuin iholle. Potilaan hyvinvoinnin kannalta myös ompeleiden ulkonäkö on tärkeää, etenkin jos leikkaushaava on näkyvässä paikassa. Kasvoissa käytetäänkin yleensä ohuempaa ommellankaa kuin muualla vartalossa. Tärkeä tekijä langan valinnassa on myös langan käsiteltävyys, esimerkiksi langan luistavuus ja solmujen pitävyys. Ideaalitilanteessa lanka tukee kudosta riittävästi ja aiheuttaa mahdollisimman pienen tulehdusreaktion. Myös neulojen ominaisuudet vaihtelevat toimenpiteestä riippuen. Neulan käyryys ja paksuus vaihtelevat kohdekudoksen mukaan. Lisäksi neulan kärjen muoto vaihtelee. Kärki voi olla terävä tai tylppä, terän leikkaava pinta voi olla kaarevan neulan sisä- tai ulkokaaressa.

Onnistunut suonien ja liitosten ompelu sekä kudosten taitava käsittely mahdollistavat leikkauksen hyvän lopputuloksen. Haavan sulkemisen tavoitteena on nopea paraneminen, infektioiden välttäminen, huomaamaton ja kiristämätön arpi sekä optimaalinen toiminnallinen ja esteettinen tulos. Sairaanhoitajien mukaan aiemmin ompeleiden perusteella on voitu päätellä, kuka kirurgeista on ollut leikkaamassa. Ompeleet olivat kuin kirurgin kirjoitusta, jonka käsialan saattoi tunnistaa.

Erilaisia ommellankoja ja -neuloja on esillä Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä. Lisäksi niihin voi tutustua T-sairaalan G3-aulan näyttelyssä ”Käsityötä ja lääketiedettä” vuoden 2016 loppuun asti.

Lähikuva ommellangasta ja -neulasta. 

Teksti ja kuvat: museonhoitaja Anna-Maria Niinikoski​

Päivitetty: 19.11.2019 12:10
Luotu: 4.7.2016 9:11