Siirry sisältöön

Kastemekko - helmikuu 2014

Valkoinen kastemekko, jossa on vaaleanpunainen rusetti.Pitkähelmainen valkoinen kastemekko on valmistettu käsityönä Turun Lääninsairaalan omassa ompelimossa 1950-luvulla. Kastemekko tehtiin erityisesti silloisen keskososaston käyttöön. 

Kastemekkoa on käytetty hätäkasteissa, mutta sairaalassa on voitu kastaa lapsia muissakin tapauksissa. Erityisesti sota-aikana 1940-luvulla ja muina taloudellisesti tiukkoina aikoina sairaaloiden synnytysosastoilla ja synnytyssairaaloissa saatettiin järjestää suuria kastetilaisuuksia, joissa kastettiin useampi lapsi samalla kertaa.

Synnytysosastolla on pitkä historia Tyksin toiminnassa. Kun synnytysosastoa ei vielä sairaalassa ollut, sairaala vuokrasi 1860-luvulta eteenpäin muutaman vuoteen käsittävät tilat ja palkkasi kätilön hoitamaan synnytysosastoa. Usein kätilö hoiti synnyttäjiä kotonaan tähän tarkoitukseen järjestetyssä huoneessa. Nämä muutamat vuoteet oli tarkoitettu varattomille synnyttäjille.

Tuohon aikaan kotisynnytys kätilön avustuksella oli yleistä, mutta varattomat synnyttäjät hakeutuivat usein tällaisiin sairaaloiden ylläpitämiin paikkoihin. Synnytyspaikkojen ylläpito lopetettiin vuonna 1890, kun Heidekenin synnytyslaitos aloitti toimintansa kaupungissa.

A-sairaalan valmistumisen myötä vuonna 1937 saatiin Kiinamyllynmäellä sijaitsevasta vanhasta lasarettiosastosta tilat synnytys- ja naistentautien osastolle, jolloin toiminta jatkui sairaalan yhteydessä.

Turun Lasarettimuseon kokoelmiin kuuluvassa pitkähelmaisessa valkoisessa kastemekossa on lyhyet pussihihat ja pyöreä kaulus. Mekko on takaa avoin. Sen kauluksessa ja hihojen suissa on ohut pitsi. Hihoja ja rinnustaa koristavat vaaleanpunaiset rusetit. Keskimmäisen rusetin pitkät vaaleanpunaiset nauhat ulottuvat lähes kastemekon helmaan asti. 

Sairaalan keskososastolta puku luovutettiin aikanaan pienten lasten infektio-osastolle. Keskososasto sai tuolloin lahjoituksena uuden käsityönä valmistetun kastemekon. Pienten lasten infektio-osastolta kastemekko siirtyi vielä U-sairaalan lastenklinikan osastolle 415, josta kastemekko lahjoitettiin Turun Lasarettimuseolle vuonna 1981. Kastemekko on esillä Turun Lasarettimuseon näyttelyssä.

Päivitetty: 2.10.2019 8:44
Luotu: 16.10.2014 14:24