Siirry sisältöön

Korttilan lasta - helmikuu 2015

Korttilan lasta eli kuitulevystä tehty abduktiolasta.Lasten synnynnäisen lonkkanivelen epävakauden tai nivelen sijoiltaanmenon eli lonkkaluksaation hoidon vastasyntyneillä Turussa aloitti Kaleva Korttila. Vuodesta 1955 alkaen hoito toteutettiin hänen kehittämällään kuitulevystä tehdyllä abduktiolastalla. Toimivaksi osoittautunut menetelmä oli rutiinikäytössä yli 20 vuotta. Lastoja oli eri mallisia ja useita eri kokoja.

Dosentti Kaleva Korttila oli Turun lääninsairaalan ja Turun yliopistollisen keskussairaalan ensimmäinen erikoistunut lastenkirurgi saavutettuaan lastenkirurgian erikoislääkärin vuonna 1952. Vuosina 1952-1963 hän toimi Turussa kirurgian klinikan apulaisylilääkärinä.

Synnynnäinen lonkkaluksaatio on diagnosoitavissa heti vastasyntyneellä. Lonkan nivelsiteet ovat tällöin löysät ja sallivat reisiluun pään liikkeen kuopasta pois ja takaisin.

1900-luvun alussa ei vikaa osattu hakea vastasyntyneiltä ja se ilmeni vasta lapsen opetellessa kävelemään. Hoito oli silloin hankalaa ja pitkäkestoista sekä tulokset huonoja.

Vikaa hoidetaan vastasyntyneellä asettamalla reidet abduktioasentoon, jolloin nivel asettuu paikoilleen. Lonkat pidetään paikoillaan tukilaiteilla, joita on vuosien mittaan ollut käytössä lukusia ja erilaisia. Lastahoidon tarkoituksena on pitää reisiluun pää lonkkamaljakossa siten, että nivel muotoutuu normaaliksi ja nivelkapseli kehittyy tukevaksi.

Lastahoito voidaan lopettaa 2−3 kuukauden kuluttua. Hoito ei hidasta eikä estä lapsen normaalia kehitystä ja kasvua, eikä se ole kivuliasta lapselle. Hoidon tuloksena on pääsääntöisesti normaalit lonkkanivelet.

Italialainen Marino Ortolani kehitti vastasyntyneiden tutkimusmenetelmän, joka alkoi vallata alaa 1950-luvulla. Pohjoismaissa vastasyntyneiden hoidon aloitti ruotsalainen Kurt Palmén vuonna 1950.

Suomessa modernin hoitokäytännön esitti ensiksi Lars-Erik Laurent vuonna 1954 ja samana vuonna Korttila aloitti hoidon Turussa. Tyksissä toimineen lastenkirurgi Timo Parvisen väitöskirjatutkimus vuodelta 1972 puolestaan selvitti Korttilan lastan avulla toteutetun lonkkaluksaatiohoidon myöhäistuloksia.

Kuitulevyinen Korttilan kehittelemä abduktiolasta on esillä Turun lasarettimuseossa.

Päivitetty: 30.9.2019 14:39
Luotu: 26.1.2015 14:02