Siirry sisältöön

​Ombrédannen nukutuslaite - huhtikuu 2014

Ombrédannen inhalaattori.Louis Ombrédanne (1871−1956) oli ranskalainen lääkäri ja kirurgian professori. Hänen kerrotaan ryhtyneen kehittelemään uudenlaisia anestesiavälineitä kuolemaan johtaneiden nukutustapauksen jälkeen.

Kun Ombrédanne julkaisi tutkimuksensa uudesta inhalaattoristaan vuonna 1908, hän osoitti tuolloin yleisessä käytössä olleessa Cloverin maskissa useita vikoja, jotka oli korjattu hänen mallissaan.

Suuri tyytymättömyyden aihe Cloverin maskissa oli se, että maskia jouduttiin nostamaan kesken nukutuksen, jotta potilas saisi eetterin lisäksi hengitettyä raikasta ilmaa. Ombrédannen mukaan oikeanlainen annostelu vaati taitoa, jota ei aina ollut saatavilla.

Parempia tuloksia saataisiin, mikäli potilas saisi jokaisella hengenvedolla sekä raitista ilmaa että eetteriä niin, että eetterin osuus kasvaisi sisäänhengityksessä asteittain. Ilman uudelleen hengitys oli tärkeää ja sen tärkeys lisääntyi sitä mukaa, mitä enemmän eetteriä hengitettiin.

Edellä mainitut seikat oli huomioitu Ombrédannen inhalaattorissa. Laitteessa on metallinen säiliö, johon asetettiin eetteriin kastettu sieni tai kangas. Laitteen päässä on kansi, jonka kautta eetterin lisääminen on helppoa. Yksi eetteritankkaus riitti noin puoleksitoista tunniksi.

Ilmanottoaukko ja sen asteittainen säädin on toisella puolella ja paljepussi kertaalleen hengitetyn ilman kierrättämiseen toisella puolella. Turun Lasarettimuseossa olevassa inhalaattorissa laitteeseen tulevaa ilmaa voi säädellä asteikolla 0−8. Inhalaattoriin kiinnitetty pussi on tehty sian rakosta.

Potilaan kasvoille laitettavassa osassa oli huolella suunnitellut kahvat nukutuksen antajalle. Optimoitu kahva mahdollisti laitteen ja potilaan pään oikean asennon pysymisen nukutuksen ajan.

Laitetta testattiin onnistuneesti yli 300 potilaalla ja laitteeseen tehtiin vielä joitakin parannuksia. Ombrédannen inhalaattoria pidettiin aikanaan lähes idioottivarmana. Jopa suhteellisen kokemattomissa käsissä sillä onnistuttiin antamaan oikeanlainen annos eetteriä.

Ombrédannen inhalaattorista tuli hyvin suosittu nukutusväline ja sitä käytettiin erityisesti synnytyksiin liittyvissä operaatioissa ja armeijassa. Laitetta käytettiin yleisesti 1930−40-luvuille saakka. Turun Lasarettimuseon inhalaattori on 1930-luvulta. Se on esillä museon perusnäyttelyssä.

Päivitetty: 2.10.2019 8:47
Luotu: 16.10.2014 14:32