Siirry sisältöön

Korsetti - huhtikuu 2016

KorsettiVaikka ensimmäiset antiikin Kreikkaan ajoittuvat tiedot korsettien käytöstä kertovatkin ei-lääketieteellisestä  käyttötarkoituksesta, on korsettia käytetty pitkään myös esimerkiksi ryhdin ja selän oikean asennon tukemiseen. Lääketieteelliset korsetit on suunniteltu ainoastaan hoitoon, eikä niiden ole ollut tarkoitus muokata asentoa esteettisin periaattein. Korsetit kuuluvat ruumista tukeviin apuvälineisiin, joilla on pyritty korjaamaan jonkin ruumiinosan väärää asentoa ja ylläpitämään oikeaa asentoa. Esimerkiksi vuonna 1900 Helsinkiin perustetulla varattomien ortopedisellä poliklinikalla hoidettiin kipsisiteillä ja korseteilla selkärankavikoja sekä itse valmistettujen siteiden ja jalkineiden avulla muita ruumiinvammoja. Materiaaleina on käytetty helposti saatavia kotimaisia materiaaleja sekä tuontimateriaaleista etenkin erilaisia metalleja. Yhä nykyään hoidossa ja arjessa käytettävien apuvälineiden valmistus on pitkälle käsityötä, jota harjoittavat koulutetut ammattilaiset.

Kuukauden esine on Boston-mallinen korsetti. Sen aihio on tehty varta vasten potilaan mittojen mukaan. Korsetin jokaisella ominaisuudella onkin merkityksensä. Korsetti pitää olla suorassa ja asettua paikoilleen vyötäröltä ja lonkista. Mikäli korsetin asennossa on jokin vialla, eikä ongelma häviä esimerkiksi kiristämällä, tulee korsettia muokata. Kyseinen korsetti oli vuonna 2012 käytössä 8 viikon ajan teini-ikäisellä pojalla, jolla todettiin selkärangassa nikamakaaren rikko. Potilaan tilaa tutkittiin muun muassa magneettikuvauksessa, jossa rasitusmurtuma selkärangassa selvisi. Korsetin on Tyksin lähetteen perusteella valmistanut Respecta-yhtiön apuvälineteknikko.

Korsetilla voidaan antaa yksilöllistä, konservatiivista hoitoa. Korsettihoidon onnistumiseksi on tärkeää, että korsettia pidetään yllä 23 tuntia vuorokaudessa tai ohjeistettu aika. Korsetti on yleinen hoitomuoto myös esimerkiksi skolioosissa. Sitä käytetään tapauksissa, joissa skolioosipotilaalla on vielä pituuskasvu kesken, eli lasten ja nuorten kohdalla. Näissä tapauksissa korsetilla pyritään pysäyttämään selkärangan kieroutuminen.

Korsetti on esillä T-sairaalan G3-aulatilassa olevassa näyttelyssä Käsityötä ja lääketiedettä 4.4.2016 alkaen. Näyttelyssä nykyaikaista modernia korsettia voi verrata sen rinnalla esiteltävään 1940-luvulla käytettyyn korsettiin, joka myöskin valmistettiin käsityönä.

Päivitetty: 18.9.2019 15:17
Luotu: 29.3.2016 11:01