Siirry sisältöön

Nebulisaattori - joulukuu 2015Nebulisaattori

​Inhaloitavien lääkkeiden annostelussa käytetään apuna inhalaattoria. Jauheinhalaattori, annossumutin ja soft-mist inhalaattori vapauttavat yhden lääkeannoksen kerrallaan. Lääkesumutin eli nebulisaattori muodostaa lääkeaerosolia jatkuvasti tai jaksoittain. Nebulisaattoria käytetään mm. silloin, kun sumutettava lääkemäärä on suuri.

Lääkeainesumuttimet muodostavat käytettävästä lääkeaineesta aerosolia joko ilmavirtauksen tai ultraäänen avulla. Kapillaariputkisumuttimessa ilma johdetaan pienen aukon läpi sumutettavaan nesteeseen, jolloin neste imeytyy ilmavirtaan ja pisaroituu. Ultraäänisumuttimessa pisaroituminen saadaan aikaan suurella taajuudella värähtelevän pietsosähköisen kiteen avulla.

Käytettävä lääkeaine annostellaan nebulisaattorin säiliöön, johon liitetään joko suuosa tai happinaamari. Nestemäisen lääkeaineen läpi ohjataan esimerkiksi paineilmaa tai happea. Nesteen imeytyessä ilmavirtaan se pisaroituu, ja pienimmät pisarat muodostavat hengitettävän aerosolin.

Inhaloitavia lääkkeitä käytetään pääasiassa ahtauttavien keuhkosairauksien hoidossa. Myös eräitä antibiootteja, nukutusaineita ja rokotteita voidaan annostella inhaloimalla. Säiliöön voidaan laittaa myös vettä tai fysiologista keittosuolaa rauhoittamaan hengenahdistusta tai yskää sekä kostuttamaan hengitysteitä.

Erilaisten savujen ja höyryjen hengittämistä on käytetty lääkitsemisessä satojen vuosien ajan. Jo 1700-luvulla on ollut inhalaatiolaitteita, jotka perustuivat ilman hengittämiseen hoidossa käytetyn nesteen läpi. Ensimmäiset nebulisaattorit (nebula lat. sumu) perustuivat lämmön avulla kehitettyyn höyryyn. 1800-luvulla tulivat käyttöön mekaaniset pumput, joilla saatiin aikaan ilmavirtaus. Mekaaniset pumput korvattiin sähköisillä kompressoreilla 1930-luvulta alkaen.

Saksalaisen Drägerwerk-yhtiön valmistama sähkökäyttöinen Aerolette-inhalaatiolaite tuli markkinoille 1950-luvun lopussa. Museon kokoelmissa olevaan Aeroletteen on hankittu lisäosana lämmityslaite, joka lämmittää kompressorin tuottaman ilman. Laite on ollut käytössä Tyksin osastolla 16, joka oli lastenklinikan infektio-osasto. Inhalaattorin kylkeen on teipattu paperi, jossa neuvotaan laitteen päivittäinen puhdistus.

Aerolette-inhalaattori on esillä Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä.

Kirjoittaja: Satu Rantala

Päivitetty: 11.10.2019 8:42
Luotu: 27.11.2015 11:59