Siirry sisältöön

​Lasten potilasjalkineet - kesäkuu 2014

Lasten potilasjalkineet.Potilasvaatteet ovat pitkään olleet osa sairaalan arkea. Sairaalassa potilaat eivät useimmiten pukeudu omiin vaatteisiinsa vaan sairaalasta saamiinsa yhdenmukaisiin vaatteisiin.

Kuukauden esineeksi on valittu 1900-luvun alkupuolella käytössä olleet lapsipotilaiden sisätossut. Mokkasiinimaiset tossut on valmistettu ruskeasta nahasta ja niissä on punaiset reunukset. Myös aikuisilla potilailla oli käytössä vastaavanlaiset nahkaiset potilasjalkineet. Lasten jalkineet ovat noin kokoa 13.

Esiliina oli sairaalassa aiemmin paitsi sairaanhoitajien, myös nuorten potilaiden yleinen asu. Lapsipotilaat puettiin 1900-luvun alkupuolella sukupuoleen katsomatta esiliinoihin. Esiliina kuului pienten poikapotilaiden asuun, kunnes he tulivat kouluikäisiksi. Tyttöpotilaat käyttivät esiliinaa myöhemminkin. Esiliina suojasi vaatteita ja se oli helppo pestä. Muita vaatteita oli yleensä vähemmän.

1800-luvun loppupuolella sairaalan pyykkiä kuljetettiin vielä neljästi viikossa Aurajoen rantaan pestäväksi Tuomiokirkon alapuolella olevalle pyykkilaiturille. 1900-luvun puolella pyykkäys voitiin jo järjestää sairaalan talousrakennuksessa olevassa mekaanisessa pesulassa.

Lisäksi sairaalassa oli kuivauslaitos ja ullakolla kuivausuuni. Kuivauslaitos tosin oli etenkin talviaikaan tehoton ja vaatteita saattoi joskus päätyä pitkänkin kuivatusajan jälkeen puolikuivina käyttöön. Kuivausuuni puolestaan tarvitsi paljon polttopuita ja oli usein epäkunnossa.

1900-luvun alussa pyykin pesusta huolehti sairaalassa kaksi pesijää. Heidän työnään oli pestä ja kiertää pyykki. Siivoojat hoitivat pyykin kuivaamisen ja mankeloinnin. Mankeloinnissa avustivat myös rengit, jotka kiersivät mankelia. Potilasvaatteiden lisäksi pesijät huolehtivat liinavaatteista.

Lapsipotilaiden sisäjalkineet ovat esillä Turun Lasarettimuseon perusnäyttelyssä.

Päivitetty: 4.10.2019 14:55
Luotu: 16.10.2014 14:37